INGEZONDEN


Deltalaanvariant in Sliedrecht

Lieve mensen,

25 september 2021 was een bijzondere dag. De één ziet het als een dag waarop versoepelingen werden ingezet; de ander ziet het als de dag waarop de medische apartheid werd ingevoerd. Iedereen heeft zo z’n mening over wat er gaande is. Ik heb er ook mijn mening over maar het is niet mijn bedoeling om daar nu over te schrijven. Ik maak me echter wel zorgen en die wil ik graag met u delen.

DYNAMIET IN DE SLIEDRECHTSE SAMENLEVING De invoering van de toegangspas verdeelt ook onze lokale samenleving onontkoombaar in groepen. Mensen die meedoen, mensen die niet mee (willen) doen, en ook mensen die vanuit hun beroep of bedrijf mee moeten werken. We zullen met elkaar veel onlogische situaties gaan zien die vragen oproepen.

Zo liet Gemeente Sliedrecht al weten dat tijdens de raadsvergadering geen pas nodig is, maar als men daarna aan de borrel gaat moet de pas wel getoond worden. Een journalist liet al weten dat er dan voor journalisten een uitzondering is omdat zij ‘geen publiek’ zijn maar bezig zijn met de ‘uitoefening van beroep en bedrijf’. Het is maar een voorbeeld maar het staat denk ik symbool voor de situaties die we zullen gaan zien.

Al te gemakkelijk kunnen we naar elkaar gaan wijzen en elkaar verwijten maken. Want hoe redelijk is het dat de horeca mee moet doen en bijvoorbeeld de supermarkt en de kerk niet? De logica is vaak ver te zoeken.

DELTALAANVARIANT Als Sliedrechter komt u denk ik regelmatig over de Deltalaan. Ik verbaas me het hele jaar door hoe de ontwerper van de bermen het voor elkaar wist te krijgen om er in iedere tijd van het jaar iets moois in bloei te hebben. Prachtig!

Wat mij betreft houden we als Sliedrechters het rijden door de prachtige Deltalaan als metafoor voor onze mooie lokale samenleving. Een soort Deltalaanvariant in de QR-tijd. We passeren elkaar, groeten elkaar, helpen elkaar zo nodig en blijven in gesprek met elkaar, maar als de infrastructuur gebreken vertoont melden we het daar waar het hoort: bij de overheid. Laten we elkaar als burgers en ondernemers geen slachtoffer maken van de verdeeldheid die het overheidsbeleid op zal gaan roepen.

Ik ben blij en dankbaar dat ik in Sliedrecht mag wonen en bijna iedere dag over de Deltalaan mag rijden. Ik hoop dat u dat ook zo ervaart. Zwaai gerust even als we elkaar tegenkomen!

[Edwin Mosterdijk