Bert Gort.
Bert Gort. Privé

‘Je kunt je verdiepen in geschiedenis’

8 oktober 2021 om 11:06 Historie

SLIEDRECHT – Bert Gort (72) is sinds een kleine zes jaar vrijwilliger bij het Sliedrechts Museum. Hij organiseert en maakt de tentoonstellingen in het museum.


Bert zag een keer een advertentie in de krant waarin stond dat het Sliedrechts Museum een bestuurslid zocht. Daar besloot hij op te reageren. ,,Ik was een paar jaar gepensioneerd en omdat ik een geboren Sliedrechter ben en ik wat wilde betekenen voor de gemeenschap, besloot ik te solliciteren. Dat werd in dank aanvaard. Het was de eerste keer dat ik vrijwilligerswerk ging doen – ik heb altijd een drukke baan gehad dus eerder had ik er geen tijd voor.”

Het organiseren en maken van de tentoonstellingen: dat is waar Bert zich mee bezighoudt. ,,Heel leuk om te doen! Ook omdat het een link heeft naar mijn eerste baan; toen werkte ik als etaleur bij De Bijenkorf in Rotterdam. Die herinneringen komen naar boven tijdens mijn werkzaamheden voor het Sliedrechts Museum. Ik bedenk wat aardig zou zijn voor het museum en probeer vernieuwende exposities te brengen. Zodat het voor mensen interessant is om naar het museum te komen.”

Ik vind het doen van vrijwilligerswerk goed voor mijn sociale contacten.

Momenteel is Bert bezig met een expositie die vanaf eind oktober te zien is, over De Bonkelaar, een voormalig theater in Sliedrecht. ,,Ik zoek oude foto’s op, leg contacten met mensen die iets over het theater weten. Ik vind dit vrijwilligerswerk mooi om te doen. Het kost best veel tijd – ik ben er zo’n twee dagen per week mee bezig. Maar dat is prima. Ik vind het doen van vrijwilligerswerk goed voor mijn sociale contacten. En je kunt je verdiepen in iets van de geschiedenis dat is blijven liggen en dat opent weer nieuwe perspectieven. Het is een zinvolle bezigheid. Fijn ook om iets te kunnen betekenen voor een ander. Want het museum is afhankelijk van vrijwilligers.”

Ook al is Bert nog bezig met de expositie over De Bonkelaar, de volgende plannen liggen alweer klaar. ,,Daarna komt er een tentoonstelling over de uitgave van een nieuw boek over kunst in de Sliedrechtse Biesbosch. Mooi, want kunst interesseert me. Vandaar dat er ook nog een keer een expositie komt over Sliedrechtse kunstenaars. Plannen genoeg! Er komen altijd wel ideeën bij mij bovendrijven. Aan ideeën geen gebrek, aan vrijwilligers soms wel. Er zijn er nu twintig actief voor het Sliedrechts Museum, maar daar mogen gerust nog wat kwaliteiten bij komen.”


door Eline Lohman