Afbeelding
@WillyVanderwelle

Merwedegijzelaar Teun van der Welle (100) overleden

24 oktober 2021 om 16:13 Mensen

AYR - CANADA Een van de laatste nog levende Merwedegijzelaars is op 100-jarige leeftijd overleden. Het gaat om Teun van der Welle, die zaterdag overleed in zijn woonplaats Ayr in Canada.

 Zijn zoon Willy Vanderwelle maakte het nieuws bekend via zijn Facebook-pagina: ,,With a heavy heart we said goodbye to a great man today ... my dad. We have been blessed to have him for almost 101 years. He passed away peacefully this morning.

Het account @Merwedegijzelaars wijdt een in memoriam aan Teun van der Welle: ,,Teun van der Welle werd op 26 december 1920 als boerenzoon te Ooltgensplaat op het eiland Goeree-Overflakkee geboren. In de oorlog moest de familie naar het vasteland vluchten en zo kwamen ze in het voorjaar van 1944 in Sliedrecht terecht. Ze gingen wonen en werken aan de Molendijk (C 465, de boerderij van Maat). Twee maanden later vond de Merwederazzia plaats waarbij Teun als 23-jarige man werd opgepakt. Via Kamp Amersfoort kwam hij begin juli 1944 in het Duitse kamp Walbeck terecht waar hij in een zoutmijn gedwongen te werk werd gesteld in de vliegtuigindustrie. Zijn ingrijpende verhaal daarover is hier te lezen.

 Half april 1945 werd het kamp bevrijd door de Canadezen. Hij keerde terug naar Sliedrecht en trouwde in oktober 1945 met zijn grote liefde Maatje, met wie hij meer dan 70 jaar getrouwd was. Na de watersnoodramp in februari 1953 maakten Teun en Maatje plannen om met hun zoon en dochter te emigreren. In april 1954 arriveerden ze in Canada. Ze hadden slechts 127 dollar bij zich en ze spraken geen Engels. Maar Teun, in Canada omgedoopt tot Tim, had een droom die hij waar wilde maken: een eigen boerderij opbouwen. Dit is gelukt en in Canada werden er nog twee zoons geboren. 

Hoe zeer Teun van der Welle het in Canada ook naar zijn zin had, hij is zijn geboorteland nooit vergeten en de oorlog al helemaal niet. Als hij in Nederland was voor familiebezoek op Goeree-Overflakke bezocht hij ook de plaquette aan de kerk in Sliedrecht, waarvandaan hij op 16 mei 1944 werd weggevoerd. Ook heeft hij in 2019/2020 de ontwikkeling van het monument voor de Merwedegijzelaars op de voet gevolgd. Op 3 oktober - de dag van de onthulling - heeft Teun samen met zijn zoon Willy vanuit Canada via de livestream meegekeken. Dat was voor beiden een zeer emotioneel moment.”