Een duurzame tuin is onder meer aantrekkelijk voor vlinders.
Een duurzame tuin is onder meer aantrekkelijk voor vlinders. Getty Images

Ruim baan voor een [duurzame tuin]

27 september 2021 om 11:53

TEGELS ERUIT, PLANTEN ERIN Buiten wel eens goed om je heen gekeken? Dan zie je het: tegelterreur. Tuinen vol met tegels. Lekker gemakkelijk in onderhoud, prachtig als verlengstuk van je woonkamer, maar o zo slecht voor mens en dier. Een groene tuin is gewoonweg het allerbeste voor het milieu. Met een groene tuin ben je beter bestand tegen de belangrijkste effecten van de huidige klimaatverandering: hitte en meer neerslag. 

In tegenstelling tot stenen bieden bomen en planten verkoeling en regenwater kan weglopen in de grond. Extra stenen leiden tot wateroverlast en verergeren de hittestress. Daarom moet het roer om: hup, tegels eruit, meer beplanting. Nog een voordeel: een groene tuin is een ideale voedingsbodem voor vogels, bijen, vlinders en anders insecten. Wie groen omarmt, draagt een steentje bij aan een rijkere biodiversiteit.

GEEF BIODIVERSITEIT EEN BOOST De wereld kan niet zonder biodiversiteit, de verscheidenheid aan levende organismen op onze planeet. Biodiversiteit zorgt voor een schone lucht, fris water, een goede kwaliteit van de bodem en de bestuiving van gewassen. Alles wat jij in je eigen achtertuin of op je balkon doet, helpt hieraan mee! 

Groen is stap één. Wie kiest voor vaste, inheemse plantensoorten die vlinders, bijen en andere nuttige insecten aantrekken, doet een stapje extra. Herfstaster, rode zonnehoed, lavendel en de verbena zijn onweerstaanbare bloeiers voor vlinders én een lust voor het oog. Selecteer deze planten op hun bloeimoment, van vroege voorjaar tot najaar. Verban chemische pesticiden en meststoffen. Leg een vijver aan en zorg goed voor de vogels in je tuin. Vogels houden van bessen en zaadhoofden, die in de winter echter ontbreken. Bijvoeren met pinda’s, zaden en vetbollen is daarom geen overbodige luxe.

GA VOOR NATUURLIJKE MATERIALEN Op zoek naar een hippe loungeset of een leuk tuinbankje? Tweedehands kopen is natuurlijk het allerbeste voor het milieu. Wil je toch voor spiksplinternieuw gaan, kies dan voor natuurlijke materialen. Rotan en bamboe belasten het milieu weinig. Bamboe is ook nog eens megasterk en daardoor bestand tegen slechte weersinvloeden. Een ander alternatief voor het milieubelastende kunststof is hout. Let er wel op dat het hout het FSC-keurmerk heeft. Dit geeft aan dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

KOPPEL JE REGENPIJP AF Regenwater is gratis schoon water. Wie regenwater gebruikt, bespaart drinkwater. Opvangen van regenwater is geen moeilijke klus. Het enige wat je hoeft te doen is een regenton aansluiten op de regenpijp. Naast besparing van drinkwater heeft hemelwater nog een voordeel: het is beter voor het gazon en de beplanting omdat er minder zouten en mineralen inzitten.

MAAK ZELF COMPOST Compost is onontbeerlijk voor een rijke en duurzame bodem. Zelf composteren spaart energie, omdat je organisch afval uit je eigen huishouden ter plekke verwerkt. Wie buiten weinig of geen ruimte heeft kan kiezen voor een gesloten compostvat. Een goede doorluchting en variatie versnellen het composteerproces. Combineer daarom vochtig en droog en slap en stevig materiaal. Let op! Niet alles wat in een gft-bak mag, kan op de composthoop. Etensresten, brood, botjes, kattenbakkorrels zijn not-done.