Afbeelding
Joop Keesmaat
Raadspraat

Idee 2026

8 maart 2023 om 14:40 Column Dossier Chemours

Het zal u niet ontgaan zijn: komende woensdag móeten we gaan stemmen. Ik schrijf bewust het woord ‘móeten’ want ik realiseer me sinds een aantal jaren het belang en de grote invloed van die provinciale tussenbestuurslaag. Juist zij nemen de beslissingen over woningbouwlocaties, alsmede type en betaalbaarheid van te bouwen woningen. De provincie hecht – meer dan wie ook – daarbij groot belang aan meer sociale- en betaalbare woningen. Als PvdA zijn we daar blij mee!


De provincie gaat ook over uitstootvergunningen en de recente revisievergunning voor Chemours is fors verlaagd tot enkele tientallen kilos of liters PFAS per jaar. Dat is zodanig laag dat Chemours een rechtszaak is begonnen, omdat zij dat blijkbaar ‘onhaalbaar laag’ vinden. Ook daar zijn we als PvdA heel blij mee, sterker nog we liepen en lopen al jarenlang voorop in die strijd.

Door op 15 maart één keer naar het stembureau te gaan kiezen we in feite drie keer: voor het provinciaal bestuur, voor de Eerste Kamer en voor het Waterschapsbestuur. Dat laatste is ook zo’n ‘ondergeschoven kindje’, waarvan we niet beseffen wat ze doen en er gaan zelfs stemmen op om die waterschapstaken naar de rijksoverheid over te hevelen, waarmee dan de waterschapsbelasting zou verdwijnen. Niet doen, want juist die belasting is de kurk, waarop het succes van onze eeuwenlange strijd tegen het water drijft. Waterschapsbelasting is er speciaal voor het onderhoud van dijken, sloten, kanalen, rivieren, zodat wij hier met droge voeten kunnen leven, wonen en werken.

Die belasting blijft in de pot ‘strijd tegen het water’ en wordt niet – zoals wegenbelasting – aan de algemene middelen toegevoegd. Het is een uniek systeem, waar ze in Amerika en veel andere landen jaloers op zijn, omdat – als het daar even tegenzit – die regeringen wel gewoon in de budgetten van waterbeheer- en bescherming kunnen graaien.

Provinciale verkiezingen, maar onze ‘record-premier’ Rutte, maakt er een nationale strijd van tussen zijn rechtse VVD en de linkse wolk. Die tactiek begrijp ik, want de VVD staat op verlies, terwijl er door de vergaande provinciale samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA weer een echt ‘links blok’ lijkt te ontstaan. Er is weer wat te kiezen, tegen de versplintering in!

Een blok, wat oog heeft voor een eerlijker verdeling, goede zorg, goed openbaar vervoer, voor sociale woningbouw, maar tegen energie-armoede en stijgende prijzen. Kortom, voor een socialer, eerlijker en groener beleid. Samenwerking werkt! Daar moet ik zelf ook nog een beetje aan wennen, maar gelijktijdig brengt het me op ideeën voor 2026...



Joop Keesmaat, Partij van de Arbeid

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.