Afbeelding
Marjanne Dijkstra

Gemeenteraad geeft adviezen aan college over azc-proces

8 maart 2023 om 13:02 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Sliedrecht heeft de gemeenteraad dinsdagavond haar wensen en zorgen geuit over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in het dorp. In de vijfenhalf uur durende vergadering spraken de raadsleden over het voornemen van het college om met het Centraal orgaan opvang asielzoekers (coa) in gesprek te gaan over een azc-locatie in het dorp. Negentien van de eenentwintig raadsleden stemden voor een verkenning van een locatie van het mogelijk te bouwen asielzoekerscentrum. 


door Marjanne Dijkstra

Net als tijdens de eerste raadsvergadering over dit onderwerp op 16 februari, was het ook nu druk in partycentrum De Lockhorst waar de vergadering werd gehouden. De raadsleden spraken hun verbazing uit over de haast die het college had om de verkenning van een asielzoekerscentrum door de gemeenteraad te krijgen, maar gaf het college ook adviezen mee. Peter Corvers van de Maatschappelijk Advies Groep liet tijdens inspraak weten dat de gemeente duidelijker moest zijn in de communicatie. ,,We hebben nu vooral procesantwoorden gezien en een betere toelichting zou veel zorgen wegnemen. Tijdelijke opvang van asielzoekers lijkt onvermijdelijk, maar met pro-actief handelen kunnen veel problemen worden ondervangen.”

Bijna alle partijen waren het erover eens dat er politieke- en oorlogsvluchtelingen in het dorp moeten kunnen worden opgevangen. Mark Verheul van PRO Sliedrecht herinnerde de aanwezigen aan het feit dat er die avond geen besluit werd genomen of er een asielzoekerscentrum komt. ,,De gemeente gaat namelijk helemaal niet over het asielbeleid, maar de landelijke overheid. Het gaat hier om een voorverkenning voor een mogelijke locatie. Ik vind het schokkend om te zien hoe dit onderwerp het slechtste in de mensen naar boven haalt.” De moties en amendementen die naast het raadsbesluit werden aangenomen gingen in op onder andere in op de sociale veiligheid van het dorp, het participatietraject voor inwoners van Sliedrecht en dat er genoeg aandacht moet zijn voor activiteiten van eventuele asielzoekers.

Onder andere Mark Verheul van PRO Sliedrecht en Sjors van Wijngaarden van de VVD vroegen of het college deze route qua snelheid nog een keer zo zou lopen. Wethouder Ton Spek liet weten goed geluisterd te hebben en het in een vervolg anders te doen. ,,We hadden ons misschien minder gek moeten laten maken door de datum van 1 januari 2024. Op die dag wil het coa duizenden extra opvangplekken hebben gerealiseerd. We wilden zelf eind dit kwartaal al naar het coa en vóór die tijd uw wensen en bedenkingen ophalen.”

Burgemeester De Vries begreep de zorgen om de sociale veiligheid. ,,Natuurlijk zijn er zorgen over de sociale veiligheid van inwoners en van de asielzoekers. Ik heb zelf het vertrouwen dat het goed moet kunnen gaan door onze ervaringen met Syrische vluchtelingen, Oekraïners en de mensen crisis noodopvang. Ik heb dat vertrouwen ook door de ervaringen die mijn collega’s hebben.”