Afbeelding
Erik van Leeuwen

Sliedrechter Jochem Wiersma Nederlands Kampioen bij NK cross in Nijverdal; tweede keer Nederlands Kampioen binnen twee weken

27 februari 2023 om 11:23 Atletiek

SLIEDRECHT Zondag 26 februari heeft Jochem Wiersma (16 jaar) het NK cross 2023 in Nijverdal op zijn naam geschreven. Hij deed dat in zijn categorie onder 18 jaar (U18). Het NK was direct ook de laatste wedstrijd van de cross-competitie waar hij ook 1e werd. Jochem heeft zo het cross-seizoen mooi afgesloten. Dit is de tweede keer dat Jochem Nederlands Kampioen werd binnen ongeveer 2 weken. Op 11 februari is hij Nederlands Kampioen 3000 meter indoor U18 geworden.

De 38 atleten gingen hard van start voor hun 6145 meter-loop. De Hellendoornse bossen met de diepe zandkuil waren het decor voor een uitdagend parcours voor de landelijke titelstrijd. Jochem pakte direct de leiding en gaf die niet meer uit handen. Het was een zware wedstrijd, met veel hoogtemeters. Uiteindelijk mocht Jochem als 1e door de finish komen en daarmee werd hij Nederlands Kampioen Cross 2023.

Met dit NK kwam er ook een eind aan de cross-competitie. De competitie bestaat uit 5 wedstrijden in Tilburg (Warandeloop), Soest (Sylvestercross), Kerkrade (Adbijcross), Breda (Mastboscross) en dit NK in Nijverdal. Bij al deze wedstrijden was Jochem als 1e geëindigd en hij heeft daarmee deze competitie ook op zijn naam mogen zetten.

Jochem traint bij de loopselectie van AV Passaat in Papendrecht en wordt getraind door Roy Hoornweg en Henk Versteeg.

Een cross is een hardloopwedstrijd over onverhard terrein met verschillende ondergronden. In het parcours worden ook hoogtemeters opgenomen. Bij deze wedstrijden dragen de atleten spikes, schoenen met ‘spijkers’ eronder. Dit geeft extra grip tijdens de wedstrijd. Het parcours bestaat meestal uit meerdere (steeds grotere) rondes.