Afbeelding
Suzanne Heikoop

Eerste examens bij Real Krav Maga

Overig

SLIEDRECHT Hoe verdedig je jezelf als je een gevaarlijke situatie echt niet meer uit de weg kunt gaan? Ramon van de Griend en Mike Makkelie hebben het antwoord. De eigenaren van Real Krav Maga geven les in het Israëlisch verdedigingssysteem.

Krav Maga werd in eerste instantie alleen gebruikt door het Israëlische leger. Pas later kwam het beschikbaar voor burgers. Ramon: ,,Het leert je om jezelf zo snel mogelijk te verdedigen en in veiligheid te brengen als je een dreigende situatie niet meer uit de weg kunt gaan. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je wordt beetgepakt, geslagen, geschopt of bedreigd wordt met een (vuur)wapen. Binnen Krav Maga zijn er geen regels, zolang er proportioneel wordt gehandeld.”

Sommige kinderen komen onzeker binnen en staan al na een paar weken rechter op

Mike startte in september 2019 met de Krav Maga-lessen voor volwassenen en kinderen. Vanwege de enorme vraag kwam vanaf 2021 Ramon erbij als instructeur en mede-eigenaar. ,,Samen geven we nu Ukkie Krav Maga van 4 tot en met 6 jaar, Kids Krav Maga van 7 tot en met 11 jaar en Kids Krav Maga van 12 jaar tot 17 jaar. De kinderlessen zien er natuurlijk anders uit dan de lessen voor volwassenen. Ze worden specifiek ingericht naar de behoeften van de leeftijdsgroep.”

Zo leren de kleinste kinderen op een speelse en laagdrempelige manier om een goede houding aan te nemen, goed te staan en te vallen. ,,Ook leren ze verbaal voor zichzelf op te komen, respect te hebben voor anderen en krijgen ze basistechnieken van Krav Maga. We nemen ze spelenderwijs mee en je ziet ze steeds moediger en handiger in de coördinatie worden. Sommige kinderen komen onzeker binnen en staan al na een paar weken rechter op.”

REALISTISCHER De lessen worden realistischer naarmate de kinderen ouder worden. De groep van 7 tot en met 11 jaar leert al meer technieken en ook wordt er met elkaar gespard, zodat het geleerde op een gecontroleerde manier in de praktijk wordt gebracht. ,,We bespreken ook met de kinderen hoe zij om kunnen gaan met vervelende situaties, zonder dat ze zichzelf fysiek verdedigen. Bij de groep vanaf 12 jaar zijn de lessen technischer en minder speels. Bij de volwassenen kan het er hard aan toe gaan, zoals ze situaties op straat tegen kunnen komen. Alles ter verdediging, zo effectief mogelijk. Eigenlijk zijn er geen regels, alleen handvatten en technieken. De groep volwassenen is stabiel en biedt een familiaire omgeving. Er is geen haantjesgedrag. Iedereen is er om lekker te sporten op zijn of haar eigen niveau. Sommigen hebben iets meegemaakt en willen weerbaarder worden, waar anderen komen voor de conditie en gezelligheid. ”

EXAMEN Op vrijdag 11 maart deden de Kids Krav Maga-groepen voor het eerst examen. ,,We hebben hiermee gewacht totdat de ouders weer konden komen kijken. De kinderen moesten op het examen de geleerde technieken goed laten zien en wat kunnen vertellen over de geschiedenis van Krav Maga. Ze zijn allemaal geslaagd voor hun eerste slip.”

De lessen van Real Krav Maga zijn in sporthal ‘t Crayenest aan de Prickwaert in Sliedrecht. Meer informatie of het aanvragen van een proefles: www.realkravmaga.nl / info@realkravmaga.nl / 06-41761719.

Afbeelding
advertentie