Hans Klein.
Hans Klein. Simon Kadijk

De tweede ronde van het OKD: verrassend en verwacht

3 juni 2023 om 10:15 Sport

{SLIEDRECHT] De tweede ronde van het OKD, het Open Kampioenschap van de Drechtstreek Schaken, bracht donderdag verrassingen naar voren en ook datgene wat al verwacht werd. Zo droegen de commissieleden eenzelfde T-shirt met op de voorkant het logo van de Schaakvereniging Sliedrecht en op de achterzijde OKD Schaken en het logo van de sponsor.

WINNAARS

Van de zeventig deelnemers hebben er nu (nog maar) negen personen twee partijen gewonnen. Het zal niemand verrassen dat William Gijsen, Arjan van der Leij en Floris Verweij daarbij horen. Maar wie had durven denken, dat ook André van Wingerden en Waleed Alqaefi na twee ronden ook twee partijen zouden hebben gewonnen. Van Wingerden hoort met een rating van 1696 niet eens in groep A. Groep A bestaat uit mensen met een rating vanaf 1700; hij zit in groep B met een rating tussen 1500 en 1699. En Alqaefi zit in groep C (rating onder 1500), want hij heeft nog geen rating. Zij zijn dus beiden potentiële prijzenwinnaars!

André van Wingerden wist met wit aan bord 6 te winnen van Mark Beijen. Ook Alqaefi speelde met wit. Hij speelde aan bord 9 tegen Hans Klein. Klein kwam in tijdnood tegen Alqaefi, die een mooie vrijpion op e6 had met zijn toren erachter. Klein wilde promotie van die pion voorkomen met zijn paard, maar zag mede door tijdnood niet, dat zijn paard gepend stond en dat hij dan een toren zou verliezen. Hij was volledig verrast toen hij dat te laat zag en toen gaf hij maar op en feliciteerde Alqaefi en op dat moment ging hij ook door zijn vlag. Hij zei, dat hij aanvallend had gespeeld en zijn verdediging daarbij verwaarloosd had.

Hoe zal het Van Wingerden en Alqaefi in ronde drie vergaan? Want volgens het Zwitserse systeem spelen degenen die nu twee punten hebben dan tegen elkaar. Het aantal mensen dat dan drie punten zal hebben gehaald wordt dan sowieso kleiner. En zullen we dan de winnaar al naar boven zien komen?

REMISEKONING

De eerste ronde was er maar één partij in remise geëindigd. Nu waren dat er vier. En Maarten Hartkoren kreeg het voor elkaar om zowel in de eerste ronde als in de tweede ronde remise te bereiken. Oscar Koppenens speelde met wit tegen Maarten en kwam voor te staan met een toren en een paard tegen Hartkoren met alleen een toren. Maar hoe win je dan? En hoe houd je remise, want Hartkoren had niet veel tijd meer op zijn klok en hoefde al niet meer te noteren. Op een gegeven moment wilde Hartkoren remise claimen vanwege de 50-zetten regel. (Wanneer er door beide spelers 50 zetten zijn gespeeld zonder dat een pion is verzet of een stuk is geslagen kan een speler remise opeisen.) Maar arbiter Adrian Mensing was onverbiddelijk. Wie eist, bewijst en Hartkoren kon niets bewijzen, want hij noteerde de zetten niet meer. Uiteindelijk lukte het Koppenens niet om te winnen en besloot hij om de stukken maar af te ruilen en toen werd het dus uiteindelijk na 108(!) zetten remise.

REGELS

Zo kom ik bij de regels. Het zou goed zijn, merkte van Mark van Hulst op, als mensen de regels nog eens zouden nalezen en ook het reglement nog eens een keer zouden bestuderen. Zo was er iemand die dacht, dat je en passant kon slaan als je de ander ook op de gewone manier met je pion kon slaan. Inventief waar hij toen zijn eigen pion wilde neerzetten, maar zo krijg je de ander dus niet en passant mat. En wat moet je nou doen als de ander een onreglementaire zet speelt? Hoe claim je dan tijd, als hij de schaakklok dan ook al ingedrukt heeft? Nou; zet je klok stil en roep de arbiter erbij en Mensing weet precies wat er moet gebeuren.

TIM KWADRAAT

Op bord 11 speelde Tim Schakel met wit tegen Tim de Waard. En ook in deze ronde was Tim Schakel het langst bezig. De klok begon net als vorige week voor hem bij wijze van spreken luid te tikken. Maar dat gold ook voor de andere Tim. Tim Schakel had wel 2 pionnen meer en wist op een gegeven moment stukken af te ruilen. Toen gaf Tim de Waard maar op. Tim complimenteerde Tim en vond dat hij heel goed gespeeld had. Vraag: wordt Tim Schakel altijd ingedeeld tegen spelers waarvan sommigen denken dat ze under rated zijn?

MAKKELIJK

Jerry van Rekom en Corné Noordegraaf haalden hun punt wel erg makkelijk. Nadat dinsdagavond de indeling bekend was gemaakt hebben hun tegen standers afgezegd en aangegeven, dat ze niet zouden komen. Tsja. Mooi bijeffect was, dat Van Rekom nu in alle rust mooie foto’s kon maken van spelers die in volle concentratie achter hun bord zaten! Dus nog een bonuspunt voor Van Rekom!

Simon Kadijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie