Afbeelding
Hans van Wijngaarden

Dames 1 door naar halve finale Beker

20 februari 2023 om 13:54 Volleybal

SLIEDRECHT In de eerste set leek het er niet op, maar het is de vrouwen gelukt om zich te plaatsen voor de have finale van de Beker. In De Basis werd Apollo gedecideerd opzij gezet. Ellemijn speelde mee, waarmee ze het aantal toegestane invalsbeurten overschreed en de rest van het seizoen ‘vast’ in Dames 1 meespeelt. Dit was overigens gepland. In de 18.00 uur-wedstrijd van Dames 2 kreeg ze dan ook een publiekswissel bij wijze van afscheid.

Zaterdag streden in De Basis in Sliedrecht landskampioen Sliedrecht Sport en Apollo 8 voor het laatste ticket voor de kwartfinale van de Nevobo beker. Vanwege Europese verplichtingen en inhaalwedstrijden van Sliedrecht Sport was er niet eerder de mogelijkheid om dit laatste duel in de kwartfinales af te werken.

Bij de laatste vier hadden zich al geplaatst FAST, VC Sneek en VV Utrecht. Deze teams wonnen van ploegen uit de Topdivisie, dit Eredivisie vs. Eredivisie duel beloofde spannend te worden al had de thuisploeg in de competitie wel met 0-3 en 3-1 gewonnen. Sliedrecht had in de afgelopen week tegen Peelpush en Voltena de basis selectie rust gegeven om zo maximaal voorbereid aan de start te kunnen verschijnen.

Nadat Sliedrecht een 2-0 en 4-2 voorsprong had genomen in de eerste set kwam Apollo 8 met een sterke serveserie van Rianne Vos, waarin punten van Jorieke Bodde en een kill-block op een 4-7 voorsprong. Bij 5-9 haalde Elroy Bezemer de thuisploeg naar de zijlijn. Sliedrecht Sport bleef op enkele punten afstand volgen (8-11, 11-13) maar kreeg vervolgens in een paar serveerbeurten van Apollo 8 vier punten tegen (12-17).

Iris Vos en Jolijn de Haan sloegen Sliedrecht naar 15-19, Jorieke Bodde serveerde de gasten daarna naar 15-22, waarop Sliedrecht voor de tweede keer de time out inging. Met een omloopbal, een snelle aanval op mid en een blok van Marije ten Brinke pakte Apollo 8 de laatste drie punten voor de ruime 17-25 setzege.

Ook in de tweede set had Sliedrecht Sport de beste start (3-0, 5-2) en deze keer slaagde Apollo 8 er niet in om deze achterstand snel naar hun voordeel om te buigen. Ze kwamen op één puntje bij 6-5 en 8-7, maar daarna zorgden Iris Vos en een aanvallende fout voor de 11-7 tussenstand, waarop Apollo 8 de time out inging. Na die time out bleef het verschil tot aan 15-11 op vier punten staan. De side out score van Rianne Vos en haar daaropvolgend ace maakten 15-13.

Lana Lijkendijk blokkeerde Sliedrecht naar 17-14, waarna Apollo 8 met drie punten op rij naast Sliedrecht kwam, met een time out op die stand. Sliedrecht pakte twee punten verschil bij 20-18, Lotte van der Horst bracht het met een ferme klap terug naar één, dat deed ze met een ace voor 22-21 nogmaals, waarop een kill-block van Apollo 8 de stand gelijk trok bij 22-22. Sliedrecht kwam door Iris Vos (23-22) en een ace op setpoint, sloeg in de volgende rally uit (24-23), maar won via een kill-block van Lana Lijkendijk met 25-23.

En ook in de derde set, het begint eentonig te worden, had Sliedrecht Sport vanaf het begin het voordeel aan hun kant (3-1, 5-3) en met een drietal breakpoints daarna liepen ze uit naar 10-5 en 12-6. Lotte van der Horst en een ace van Jette Kuipers brachten het verschil terug naar drie punten bij 12-9, de Sliedrechtse time out brak de serie (13-9). Carlijn Koebrugge scoorde met een omloop combinatie de 13-10, waarop Iris Vos en twee aces van Sliedrecht de stand naar 16-10 tilden.

Vervolgens waren er vier punten van Marije ten Brinke, die Apollo 8 op 18-14 zetten. Na de 19-15 brak een rommelige fase aan met foutserves, protesten en een beslissing van de lijnrechter die de eerste scheids corrigeerde, hetgeen weer geel voor Apollo 8 opleverde vanwege de protesteren. Bij 24-17 kwam Sliedrecht op setpoint dat ze na twee tegentreffers van Apollo 8 met 25-19 verzilverden.


Met een stuk of drie punten tot aan de 10-5 in de vierde set was Evie van Kerkvoorde scorend prima op dreef. Apollo ging bij die stand de time out in, moest iets verzinnen om niet al vroeg in de vierde set op een hopeloze achterstand te komen. Daarin leken ze te slagen toen de eerste twee punten na de pauze voor hen waren (10-7), maar wat volgde was de doodsteek voor de ploeg uit Borne.

Mille Kjosas serveerde Sliedrecht in een ruk naar een 17-8 voorsprong, met daarin scores van Jolijn de Haan, Evie van Kerkvoorde en aces van haarzelf. En daarmee was de set wel gespeeld. Apollo 8 geloofde er niet meer in en toen Sliedrecht uitliep naar 20-9 en 24-11 was helemaal duidelijk welke ploeg als laatste naar de halve finale ging. Evie van Kerkvoorde scoorde het laatste punt voor de 25-12 en 3-1 zege van Sliedrecht Sport.

Sliedrecht Sport neemt het in de halve finale op tegen FAST en gaf met deze zege tevens een visitekaartje af voor de Kampioenspoule.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie