Twee nieuwe schepen voor Sliedrechtse Baggerbedrijf De Boer

29 september 2018 om 11:41 Nieuws

SLIEDRECHT Het Sliedrechtse Baggerbedrijf De Boer heeft vorige week donderdag twee nieuwe schepen binnen haar vloot mogen verwelkomen. Op die dag werden de 'Papillon' en de 'Fregate' gedoopt. Beide schepen worden ingezet in de havens van Cayenne en Kourou in Frans-Guyana.


De nieuwkomers zijn opgeleverd aan Boer Remorquage SARL, een samenwerkingsverband van Baggerbedrijf De Boer en Iskes Towage Salvage uit IJmuiden. De investering vloeit voort uit het twaalfjarige contract dat het consortium in 2016 heeft gesloten met de Grand Port Maritime de Guyane. Naast onderhoudsbaggerwerkzaamheden, worden beide schepen ingezet voor assistentie van de scheepvaart en als standby- en blusboten in geval van calamiteiten.

De 'Fregate' is de meest bijzondere van de twee. Het 29,2 meter lange schip is niet alleen een baggervaartuig (met de AIRSET water- en luchtdrukmethode) en sleepboot ineen, het is ook uitgerust met een hybride aandrijving. Er kan dus ook elektrisch gevaren worden. Het schip is een Damen WID-Tug-2915-HYBRID die door de Poolse werf SAFE in Gdansk is gebouwd.

De 'Papillon' is de kleinere van de twee. De sleepboot is 22,7 meter lang (212 bruto tonnage) en is eerder dit jaar door Damen Shipyards Hardinxveld opgeleverd conform Franse regelgeving. De ASD Tug 2310 SD (shallow draught: 3,1 meter) zal voornamelijk ingezet worden voor assistentie in Kourou.


De doopceremonie vond plaats in Cayenne en werd verricht door twee heuse missen, te weten Sarah Ringuet, oftewel Miss Kourou die 'Papillon' doopte en Ruth Briquet, verkozen tot Miss Guyane, nam de doop van de 'Fregate' voor haar rekening."


Hugo van de Graaf, mede directeur van Baggerbedrijf de Boer: "Deze twee schepen zijn ontstaan uit een bijzonder staaltje samenwerking. Onze opdrachtgever had heel specifieke eisen waaraan de schepen zouden moeten voldoen, zoals bijvoorbeeld de combinatie van een zeer beperkte diepgang en lengte met voldoende trekkracht. Het is dankzij het vakmanschap van onze beider bedrijven dat dat goed gelukt is in het ontwerp."


Baggerbedrijf de Boer is een middelgroot baggerbedrijf, gevestigd in Sliedrecht. De activiteiten van het bedrijf bestaan uit baggeren en het verrichten van metingen en andere waterbouwkundige werkzaamheden in de breedste zin van het woord. Het familiebedrijf bestaat zo'n halve eeuw en is uitgegroeid tot een organisatie met ongeveer 150 medewerkers en 30 schepen. In het buitenland hanteert het bedrijf de naam 'Dutch Dredging'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie