Dijkverzwaring op z’n Sliedrechts in museum

18 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Verschillende vormen van uitvoering zijn in de afgelopen jaren tot stand gebracht: aanleg van een hoge dijk in de voormalige Gantel (Kleindiep) en de bouw van een keerdijk langs de Baanhoek, het weggedeelte naar de spoorbrug over de rivier. Deze dijkverzwaringen vormen het sluitstuk van de Deltawerken, die zijn opgesteld na de watersnood in 1953 en bedoeld om het achterland te vrijwaren voor nieuwe overstromingen. Met tekeningen, beschrijvingen en foto’s wordt een duidelijk beeld gegeven van de werkzaamheden in de verschillende dijkvakken van de gemeente Sliedrecht. Uiteraard wordt ook ingegaan op de gevolgen voor het Nationaal Baggermuseum zelf. De tuin van het museum wordt nu afgesloten door een dijk, terwijl voorheen daar het Kleindiep stroomde, waarin onder andere de stoombaggermolen ‘Friesland’ van het museum was afgemeerd. De gewijzigde situatie maakte het nodig voor de baggermolen een nieuwe ligplaats aan te leggen in de nabijgelegen haven en een rolstoelbaan en een trap over de dijk te maken voor een goede toegang naar de ‘Friesland’. De expositie in het Baggermuseum aan de Molendijk 204 in Sliedrecht is sinds donderdag 10 mei geopend.

SLIEDRECHT - In samenwerking met het Waterschap Rivierenland heeft het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht een tentoonstelling ingericht over de dijkverzwaring langs de Beneden Merwede.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur; voor groepen ook op afspraak 0184 414166.

advertentie
advertentie