Scholieren bezoeken Orastië

Nieuws

Namens De Wilgen zullen Corlinda Brans, Laura Hokken, Danielle de Klein, Melissa Willems, Kevin Hartog en Madri Abdelaziz de bijna 2000 kilometer lange reis naar Orastië maken. De kinderen gaan samen met hun eigen meester Stefan van der Weiden. Van der Weiden: ,,De kinderen die meegaan, mogen geen last van wagenziekte en heimwee hebben. En hun ouders moeten het natuurlijk goed vinden. Nu het zo dichtbij komt, merk je ook dat de kinderen het spannend beginnen te vinden.”

Uitwisseling moet kennis en begrip vergroten SLIEDRECHT - Bij binnenkomst begroeten de zes ‘groep achters’ van basisschool De Wilgen hun ‘docente’ Mihaela van Wijgerden keurig in het Roemeens. Het is nog een oefening, maar vanaf zondag 20 mei kan het zestal het geleerde in de Roemeense praktijk brengen. Een dag eerder vertrekken ze namelijk met veertien leerlingen van het Griendencollege naar Orastië. Vorig jaar brachten kinderen uit deze Roemeense zusterstad een bezoek aan Sliedrecht. Nu is het tijd voor een tegenbezoek van de Sliedrechtse jeugd.

Door Jan Malschaert

Als voorbereiding krijgen ze Roemeense les van Mihaela van Wijgerden, die oorspronkelijk uit Roemenië komt en nu in Sliedrecht woont. Met ‘Eu sunt Kevin’ stelt Kevin zich in onvervalst Roemeens voor. Volgens Mihaela is hij een natuurtalent. Naast de taallessen hebben alle deelnemers ook volleyballessen van meester Stefan gehad. Vorig jaar hebben de Roemeense folkloristische danslessen gegeven. Ook traden ze op tijdens het Baggerfestival. Als tegenprestatie gaan de Sliedrechtse jongeren hun leeftijdgenootjes nu volleyballes geven.

Volleyballes als tegenprestatie

Toch wil directeur Joost Verhoef, die zelf ook mee gaat, benadrukken dat de reis geen charitatief doel heeft: ,,Het gebeurt allemaal op basis van gelijkwaardigheid. Het gaat echt om de uitwisseling van kennis. We willen kennismaken met Roemenië, met de cultuur, de steden, de scholen en de natuur. Onze kinderen zijn wereldburgers en ze krijgen nu een unieke kans.” Een kans die ook mogelijk is gemaakt dankzij het Da Vinci College, die de sportkleding heeft gesponsord en de Anne de Vriesschool. Laatstgenoemde bracht 1000 euro bijeen met de jaarmarkt. Verhoef: ,,Dit soort uitwisselingen zullen in de toekomst alleen mogelijk blijven door sponsors.”

Directeur Verhoef wil ten slotte kwijt dat hij zijn leerlingen erg moedig vindt. Ze zullen in Roemenië namelijk alle zes bij een gastgezin verblijven. In eerste instantie zouden ze niet alleen logeren. Het aanbod van gastgezinnen was echter zo groot dat voor deze oplossing is gekozen. Dit om zo min mogelijk Roemeense gezinnen teleur te stellen. Het zestal is om nog een reden dapper te noemen. Eén van de uitstapjes voert de leerlingen namelijk naar het kasteel van Graaf Dracula in Transsylvanië. De leerlingen zullen echter vooral in de omgeving van Orastië blijven. En volgens Mihaela is daar genoeg te zien: ,,De natuur is erg mooi, met water, bossen en dieren. En er zijn natuurlijk bergen.” Onvergetelijk zal de reis zeker worden. De jonge avonturiers zullen dan ook weinig moeite hebben met de presentaties voor de thuisblijvers na afloop.

advertentie
advertentie