Inburgeringsavond schept duidelijkheid

Nieuws

Ruim 60 allochtone burgers kwamen bijeen voor een voorlichtingsavond. Vele nationaliteiten verenigden zich in het Griendencollege om alles te horen over de nieuwe Wet Inburgering. De wet, die in januari 2007 van kracht is gegaan, verplicht dat bepaalde groepen nieuwkomers én oudkomers inburgeren en een speciaal inburgeringsexamen afleggen. Wil Haverdings, locatiemanager van de afdeling educatie, vertelde dat mensen onder bepaalde omstandigheden verplicht zijn binnen vijf jaar hun inburgeringsexamen te halen. Nieuwkomers, mensen die na 1 januari in Nederland zijn komen wonen, tussen de 16 en 65 jaar zijn en geen Nederlands paspoort hebben, zijn bijvoorbeeld verplicht een cursus te volgen en examen af te leggen. Sommige oudkomers hebben ook geen Nederlands paspoort, zijn van dezelfde leeftijd als nieuwkomers, maar woonden voor 1 januari in Nederland. Veel oudkomers zijn nog niet goed ingeburgerd en moeten dat nu alsnog binnen vijf jaar doen.

SLIEDRECHT - Inburgeren is zo makkelijk nog niet. Dat bleek uit de voorlichtingsavond die vorige week werd gehouden voor deelnemers aan de taallessen van het Da Vinci College. Wil Haverdings vertelde tijdens de avond alles over de nieuwe Wet Inburgering.

Toch is met deze classificatie niet iedereen ingedeeld. Tijdens de avond werd duidelijk dat er veel uitzonderingen zijn. Zo hoeven mensen bijvoorbeeld geen inburgeringsexamen te doen als zij over een diploma van het voortgezet onderwijs beschikken of als zij gestudeerd hebben. Gedurende de avond kwamen er veel vragen over het krijgen van een vrijstelling van de cursus. Inburgeren kost namelijk niet alleen tijd, maar ook veel geld. Wel kan in veel gevallen 70 procent van de gemaakte kosten bij een succesvol afgelegd examen gedeclareerd worden.

Tijdens de cursus leren de deelnemers van alles over de Nederlandse samenleving. Niet alleen hoe geld gepind moet worden, maar ook bij welke instantie bijvoorbeeld een visvergunning te krijgen is.

advertentie
advertentie