Brandweer oefent op Safety Center

Nieuws

Kort na de uitleg van de nieuwe bluskop spuiten met enorme kracht grote vlammen uit een lekkende gastank. De brandweermannen schuifelen behoedzaam achter een paraplu van water richting de brandhaard. De nieuwe kop creëert onderdruk en trekt het vuur zodoende juist aan. Hierdoor kunnen de vlammen worden omgebogen, kan de gaskraan worden dichtgedraaid en ‘het slachtoffer’ worden afgevoerd. Nadat het effect van de kop duidelijk is, volgt een meer realistische oefening. Na een melding van een incident bij een petrochemisch bedrijf komen de brandweerlieden aanrijden terwijl her en der harde explosies klinken. Op verschillende verdiepingen slaan de vlammen uit de constructie en er moet hard gewerkt worden. Uiteindelijk wordt ook deze brandhaarden bedwongen en kan de oefening onder het genot van een koude Isostar worden geëvalueerd.

Ook nieuwe veiligheidsrisico’s zijn na te bootsen SLIEDRECHT / DORDRECHT - ,,Je moet goed op je benen gaan staan en je maat moet er met z’n elleboog in je rug voor zorgen dat de druk goed wordt afgevoerd. Vervolgens kun je met de vlam spelen en er voor zorgen dat een ander de afsluiter kan dichtdraaien.” Geconcentreerd luisteren de vrijwillige brandweerlieden naar de instructies over de nieuwe spuitkop die het korps op proef heeft. Ze oefenen deze donderdagavond 7 juni op het Safety Center Dordrecht onder meer hoe een brandende leiding afsluiter, zoals die ook op de Betuwelijn kan voorkomen, moet worden geblust. Drie keer per jaar traint ieder korpslid van de Sliedrechtse brandweer op het oefenterrein in Dordrecht.

Door Jan Malschaert

Hypermodern oefencentrum

Het Safety Center Dordrecht ligt tegen de dijk langs de rivier de Dordtse Kil op het industrieterrein Dordtse Kil 3. Het hypermoderne oefencentrum is vorig jaar op 1 mei in gebruik genomen en is voor 51 procent eigendom van de gemeenten die deelnemen aan de regionale brandweer Zuid-Holland-Zuid. Het gezamenlijke gebruik van het centrum past in de ontwikkeling van regionalisering die op dit moment bij de brandweer plaatsvindt. Voor steeds meer taken bundelen korpsen de krachten, zodat er hogere kwaliteit met dezelfde middelen kan worden bereikt. De regionale brandweer gaat op termijn op in de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. Hierdoor zullen zij zich in de toekomst gaan concentreren op de ‘warme taken’, de praktische bestrijding van de alle mogelijke calamiteiten. De zogenaamde ‘koude taken’, van meer organisatorische aard, zullen voor een deel naar de regionale brandweer gaan. Hoewel de lokale brandweer in de toekomst dus bepaalde taken zal uitbesteden aan de regionale brandweer, krijgt het Sliedrechtse korps er komend weekend een grote verantwoordelijkheid bij. Vanaf 16 juni wordt de Betuwelijn in gebruik genomen, wat een nieuw veiligheidsrisico met zich mee brengt. Op het terrein van het Safety Center kunnen de meest uiteenlopende calamiteiten worden nagebootst. Er zijn ingerichte woonhuizen, een binnenschip en een spoorlijn inclusief treinstel aanwezig. Een ramp zoals die op de Betuwelijn kan voorkomen, wordt op een nagebouwde petrochemische installatie gesimuleerd.

advertentie
advertentie