Verkoop werf Shipyard K. Damen nabij

14 juni 2007 om 00:00 Nieuws

BOVEN-H’VELD - De Servische werf van de failliete Shipyard K. Damen is afgelopen vrijdag verkocht aan een scheepshandelaar in Zwijndrecht. De Mercurius Scheepvaart Group kocht de aandelen op en wil zo snel mogelijk een doorstart maken van de lopende orders. De koper voor de Hardinxveldse werf aan de Rivierdijk wordt vrijdag bekend gemaakt. ,,De vijf hoogste bieders zijn aan scheepsbouw gerelateerde bedrijven. De kans is groot dat de maritieme activiteiten in de werf weer zullen opleven,” onthult curator mr. E. Hoogendam.

Een doorstart van de Hardinxveldse werf is niet meer mogelijk. Dit geluk hadden de Serviërs wel. De 210 medewerkers van de scheepswerf Begej in Zrenjanin kunnen weer aan de slag. Met de overname en eerste betalingen is het ergste financiële nood geleden. De Servische werf had sinds de aankoop van Shipyard K. Damen al financiële problemen. Hoogendam: ,,Shipyard K. Damen had een liquiditeitsprobleem. Mercurius ziet voldoende potentie om er weer een winstgevend bedrijf van te maken.” Omdat de Servische werf meer schulden dan vermogen had zijn de aandelen voor ‘symbolische bedragen’ van de hand gedaan, meldt de curator.

Meer geld gaat de failliete scheepswerf aan de Hardinxveldse Rivierdijk opleveren. De taxateur schatte de bezittingen van Shipyard K. Damen op acht miljoen euro. De 15 biedingen die afgelopen vrijdag bij de Gorcumse notaris Snoek werden onthuld gingen hier niet overheen. ,,De vijf grootste bieders blijven in de range van de taxatie,” aldus de curator die de namen en biedingen niet bekend wilt maken om ‘privacy-gevoelige redenen’. Hoogendam verblijdt zich met het feit dat de werf in zijn totaliteit wordt verkocht. ,,Ik heb ook het faillissement van Alpenkreuzer afgehandeld, dat is in deeltjes verkocht. Het verschil met Alpenkreuzer was, dat dit bedrijf zijn hoogtepunt wel had gehad. Een tent was niet meer zo hip. De scheepsbouw daarentegen viert juist hoogtij.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie