Na 46 jaar zwaait Fa. de Vries Teus uit

26 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Sliedrechter Teus Kolders begon op 14-jarige leeftijd als huisschilder bij Fa. de Vries & Zn. Destijds zwaaide Gaitzen de Vries, de vader van Anne, er nog de scepter. Teus: ,,Soms, als ik terugkwam van het schilderen, moest ik nog wel eens een auto poetsen. Tot ik op een dag een keer zelf een auto moest proberen te spuiten.” Vanaf dat moment waren Teus en het spuitwerk onverbrekelijk met elkaar verbonden.

Met afscheid sluit ook autospuiterij SLIEDRECHT – Na 46 jaar werken bij Fa. de Vries en Zn. aan de Kerkbuurt was het vrijdag 20 juli tijd voor Teus Kolders om afscheid te nemen. De spuitwerkspecialist werd uitgezwaaid tijdens een door Anne en Jeanine de Vries georganiseerd feestje. Het afscheid is voor Fa. de Vries aanleiding om de activiteiten op het gebied van de autospuiterij te staken. Het betekent dat er meer ruimte vrijkomt voor De Vries als Verf- en Behang Speciaalzaak.

Het feestje was al maanden geleden voorbereid. Wat niemand kon bevroeden was dat Gaitzen de Vries een week eerder, op 81-jarige leeftijd, zou komen te overlijden. Met een dubbel gevoel en ondanks het verdriet werd weloverwogen het besluit genomen de samenkomst door te laten gaan. Zo kon Anne die druk bezochte avond toch nog het vakmanschap, de betrouwbaarheid en de bescheiden persoonlijkheid van Teus Kolders roemen. ,,We zullen hem missen”, aldus Anne de Vries. ,,Van hem heb ik het vak geleerd. Daar ben ik hem dankbaar voor.” Met het afscheid van Teus Kolders en het heengaan van Gaitzen de Vries is een tijdperk definitief afgesloten.

Zwart-wit

Kolders leverde vakwerk af als (auto)spuiter. Bijvoorbeeld bij de futuristische Carver, een wonderlijke combinatie van een motor en een auto. De Vries had ervoor gezorgd dat die Carver er stond als symbool voor het nieuwe leven. Als symbool van het begin was een fraaie antieke Mercedes 220 aanwezig. Al gauw rolt de ene anekdote na de andere over tafel. Teus: ,,Die keer dat iemand vroeg of zijn witte auto zwart kon worden gespoten. Aan de wens werd letterlijk voldaan, maar de klant bedoelde toch echt of de auto wit kon worden gespoten maar dan zwart betaald…” Duizend achterklepjes van miniatuurauto’s, een zelf gebouwd vliegtuig, keukens; Teus heeft het allemaal gedaan.

Hij en zijn echtgenote Dicky willen nu tijd gaan doorbrengen in het door hen geliefde Zeeland, waar ook de oude liefde voor honden opgepakt zal worden. Dicky bood Teus een schilderij aan waarin beide voorliefdes samenkomen. Voor Fa. de Vries en Zn. betekent de nieuwe koers bijna een verdubbeling van de winkelruimte. Ook zal er meer aandacht gegeven kunnen worden aan de lijsten en schilderijen van de onlangs door De Vries overgenomen Hokken Kunsthandel. ,,Het begin van een nieuwe periode en daar kijken Jeanine en ik echt naar uit.”, aldus De Vries. Wel zal er eerst flink verbouwd moeten worden: in een rustig tempo, maar met vakmanschap. Precies zoals Teus al die jaren werkte.

advertentie
advertentie