Einde aan hondenpoepoverlast

6 september 2007 om 00:00 Nieuws

De leden van de werkgroep zijn zelf al enige tijd actief om hondenbezitters door ludieke acties uit te dagen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. De eerste resultaten zijn volgens Elly van Aerde van de werkgroep al merkbaar: ,,Als we mensen tegenwoordig aanspreken tijdens het uitlaten, hebben de meesten een opruimzakje bij zich.” Toch erkent ook de voorzitter van de werkgroep Hendrik Jan Griffioen dat er nog veel hondenpoep op straat ligt: ,,Dat gaat niet in één keer en daarbij is het beleid nog niet van kracht.” De werkgroep zegt er meer dan ooit van overtuigd te zijn dat een verandering van mentaliteit en gedrag mogelijk is.

Omslag moet op positieve manier worden bereikt SLIEDRECHT - De werkgroep Hondenbeleid wil met het plan van maatregelen, getiteld ‘Omslag van het gedrag’ een einde maken aan overlast door hondenpoep. De gedragverandering moet in eerste instantie door een positieve stimulans bewerkstelligd worden. Vrijwilligers moeten hondenbezitters op een positieve manier gaan aanspreken, zonder direct tot sancties over te gaan. Veldwachter Bromsnor heeft, vergezeld van zijn hond Poepdoos, het voorstel donderdag 30 augustus namens de werkgroep aan wethouder Van de Ven overhandigd .

Door Jan Malschaert

Uitrengebieden

De werkgroep wil de hondenbezitters stimuleren door hen positief te benaderen en iets tegenover de gevraagde gedragsverandering te stellen. Van Aerde: ,,Wij hebben een voorkeur voor afschaffing van de hondenbelasting. Is dit niet mogelijk, dan willen we een lagere doelbelasting, waarvan de opbrengst naar voorzieningen voor de honden gaat.” De werkgroep wil namelijk dat er zogenaamde uitrenplaatsen en losloopgebieden worden ingericht. ,,In de omheinde uitrengebieden moeten speeltoestellen komen, zodat de honden zich daar volledig kunnen uitsloven. Ook willen we op twee locaties losloopgebieden. Eén tussen de Tienhoogflats en het fietspad bij de Batelier, de ander rond het parkje bij de Reinenweer.”

Vrijwilligers

Om de gedragsverandering voor elkaar te krijgen, wil de werkgroep vrijwilligers opleiden. Helga Seinch van de werkgroep: ,,Zij moeten mensen op hun gedrag gaan aanspreken. “ Verbaliseren ziet Van Aerde als een laatste middel. ,,Wij willen voortdurend met de mensen in gesprek blijven. Daarom bevat het voorstel ook een uitgebreid communicatieplan. We willen mensen blijven aanspreken met folders, maar ook tijdens evenementen.” Mocht een hondenbezitter niet op herhaald aandringen reageren, dan kunnen de vrijwilligers gericht een handhaver inschakelen. Seinch: ,,Er zal waarschijnlijk gehandhaafd gaan worden op het voeren van opruimmiddelen. Mij zal je nooit met maar één zakje op stap zien. We willen vaste vrijwilligers op vaste plaatsen, zodat mensen niet bekeurd worden als ze het toevallig niet bij zich hebben.”

Wethouder Van de Ven noemt het een ‘indrukwekkend rapport’, maar wil pas reageren na behandeling van het voorstel door B&W en de raad. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij beleidsmedewerker Kees Jan van Zwienen op 0184-495927.

advertentie
advertentie