‘Pen piept net zoals een krijtje’

6 september 2007 om 00:00 Nieuws

Lars Hijmans geeft les aan zeer moeilijk lerende kinderen op de Bleyenburgschool. Hij mag samen met zijn klasse-assistent als eerste op school het nieuwe schoolbord gebruiken. ,,Het is echt een verrijking. Met dit hulpmiddel kan ik veel meer visualiseren. Iets waar kinderen tegenwoordig aan gewend zijn. Het is vandaag de eerste schooldag en de kinderenen zijn al laaiend enthousiast.” Hijmans is de afgelopen dagen in de weer geweest om de werking het digitale schoolbord onder de knie te krijgen. Er kan namelijk veel met het programma. Stichting De Kaai zegt met het ACTIVboard+2 voor het beste schoolbord ter wereld te hebben gekozen. Via het bord, dat is aangesloten op de computer, kunnen alle lesprogramma’s klassikaal en interactief worden behandeld. Een sommetje in een rekenraster of een kaart van Nederland. In no time kan de leraar ze op hetzelfde bord laten verschijnen, waar hij even daarvoor nog op heeft geschreven met zijn digitale pen.

De Kaai schenkt scholen digitaal schoolbord SLIEDRECHT - Een pen in een onzichtbare hand schrijft in een keurig handschrift een bedankje aan Stichting De Kaai op het strakke, witte schoolbord. Het digitale schrijfgerei wordt geprojecteerd door een speciale, aan het plafond hangende beamer. Stichting De Kaai heeft vanwege zijn tienjarig jubileum aan alle Sliedrechtse basisscholen een dergelijk digitaal schoolbord kado gedaan. Maandag 3 september heeft mevrouw Gruiters, hoofd van de Bleyburghschool voor speciaal onderwijs, het bord namens alle scholen in ontvangst genomen.

Door Jan Malschaert

Regie in handen

Hijmans: ,,Vanochtend hebben we al een uitzending van het Jeugdjournaal gekeken op het bord. Belangrijk is dat ik met de pen de regie in handen kan houden. Het is dus niet zo dat kinderen zomaar op het bord kunnen gaan drukken. De pen werkt eigenlijk net als de muis van een computer.” Tijdens de schrijfdemonstratie van Hijmans blijkt dat niet alle romantiek met de komst van het 6000 euro kostende bord verloren is gegaan. Directrice Gruiters: ,,Die pen piept net als een krijtje.” Om optimaal van de mogelijkheden gebruik te kunnen maken zullen de leraren binnenkort ook op cursus gaan.

Geld teveel

Stichting De Kaai is voortgekomen uit de Stichting CAI (Centrale Antenne Inrichting). De stichting heeft als doel het geven van steun aan de gemeenschap. Stichting De Kaai steunt niet alleen Sliedrechtse en regionale doelen, maar ook landelijke zoals het Rode Kruis. De officiële verjaardag van Stichting De Kaai is in december. Er zijn daarom verschillende activiteiten gepland. Zo hebben stichtingen en verenigingen het aanbod gehad financiële steun te ontvangen voor activiteiten en projecten. Voorzitter De Zeeuw van De Kaai: ,,Dat aanbod geldt eigenlijk al sinds onze oprichting, maar om één of andere reden loopt het geen storm. Wij moeten echt reclame maken om ons geld kwijt te raken.”

u Als een club, organisatie of instelling een goed plan niet kan realiseren, kan De Kaai mogelijk helpen. Om nog dit jaar in aanmerking te komen voor een gift, moet de aanvraag voor 15 september schriftelijk worden gerichten aan het secretariaat van Stichting De Kaai: Postbus 31, 3360 AA Sliedrecht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie