‘Werk van Iribarren nog steeds levend’

27 september 2007 om 00:00 Nieuws

Tijdens de opening vertelt professor Losada van de Universiteit van Granada over de moeilijke omstandigheden waaronder Iribarren tot zijn prestaties kwam. Zijn belangrijkste werk verrichte hij namelijk onder het het geïsoleerde regime van de Spaanse dictator Franco. Aan de andere kant: ,,Iribarren groeide op tijdens wat de nieuwe Spaanse Renaissance wordt genoemd. Toen Gaudi zijn Sacrada Familia bouwde en Picasso schilderde. Ook het werk van Iribarren is nog steeds levend”, aldus professor Losada.

Expositie vormt eerbetoon Spaanse waterbouwkundige SLIEDRECHT - In het bijzijn van onder andere de Spaanse vice-ambassadeur Escobar, de Spaanse professor Losada en de directeur van IHC Sliedrecht, Bert Kipps, is in het Baggermuseum de tentoonstelling ‘Iribarren’ geopend. De tentoonstelling vormt een eerbetoon aan het leven, maar vooral het werk, van de toonaangevende Spaanse waterbouwkundige Ramon Iribarren (1900-1967). Opvallend genoeg heeft Iribarren zijn wereldfaam aan Nederlander te danken.

Door Jan Malschaert

Ramon Iribarren is, met name in de civiele techniek, tot de dag van vandaag bekend door de naar hem vernoemde Parameter van Iribarren. De formule legde een verband tussen de vorm van een kust, de golven die er op beukten, het afkalven van zand en bleek ook nog eens wereldwijd toepasbaar. De vernoeming naar zijn bedenker is echter te danken aan de Nederlandse professor Battjes, die ook bij de opening van de expositie aanwezig was. Professor Battjes: ,,In 1974 publiceerde ik een bekend artikel. Hiervoor had ik me gebaseerd op de formule die Iribarren in 1949 op het congres van Lissabon presenteerde. Ik heb zijn formule eigenlijk veralgemeniseerd. In dat artikel deed ik de suggestie om de formule naar Iribarren te vernoemen. Die suggestie vond algemene weerklank in de kustwaterbouw en raakte ingeburgerd. Wat me vooral heeft verbaasd is hoe erkentelijk de Spanjaarden me hier voor zijn.”

Schepper van Stranden

Iribarren dankt zijn faam dus aan een theoretische formule. Tijdens zijn leven werd hij echter vooral geroemd vanwege zijn intuïtieve opmerkingsgave in de praktijk. Een van zijn bijnamen is bijvoorbeeld Schepper van Stranden. Gedurende zijn hele leven observeerde hij de zee, de stromingen en het transport van zand. Zo bedacht hij al op jonge leeftijd maatregelen waarmee het transport van zand gestuurd werd. Hiermee werd voorkomen dat havens dichtslibde en konden op andere plaatsen juist stranden worden gecreëerd. Aan het einde van de driejarige Spaanse burgeroorlog in 1939 werd Iribarren benoemd tot professor voor havenengineering. Ook als professor bleek Iribarren praktisch ingesteld en werkte hij veelvuldig met modellen. Het door hem opgezette laboratorium groeide uiteindelijk uit tot het vermaarde studiecentrum CEDEX. Zijn plotselinge dood op 21 februari 1967 veroorzaakte wereldwijd consternatie. Hij verongelukte tijdens een testrit in een Fiat waar hij zelf aan gesleuteld had.

advertentie
advertentie