‘Zo’n compleet boek bestond niet’

27 september 2007 om 00:00 Nieuws

,,Kenmerkend aan kyokushin karate zijn de full-contact wedstrijden, de breektechnieken en de discipline. Het mooie aan deze karatestijl vind ik de eerlijkheid. Bij andere vormen mag je niet worden geraakt. Tijdens wedstrijden kent een jury punten toe, dat noem ik wel het puntjeskarate. Dit levert overal en altijd weer ellenlange discussies op. Bij Kyokushin is het duidelijk: iemand gaat neer of geeft op.”

Marineman Jan de Bruin schrijft karatehandboek SLIEDRECHT - ,,Ichi, ni, san shi, ichi, ni, san, shi”, gedisciplineerd tellend rennen de karateka’s van sportschool Tsunami hun warming-up rondjes in de gymzaal van De Sprong. Ondertussen vertelt Shihan (meester) Jan de Bruin geestdriftig over zijn grote passie: kyokushin karate en de totstandkoming van het handboek dat hij samen met vriend en Shihan Ruud Muller over deze harde karatestijl schreef.

Door Jan Malschaert

Thoughest man in the world

In de inleiding van Jan ‘s nieuwe boek, het Kyokushin Kihonboek, is te lezen dat de grondlegger van het kyokushin karate wereldfaam verwierf met zijn gevechten tegen stieren. Sosai (stichter) Masutatsu Oyama was in 1948 al een zeer gerespecteerd beoefenaar van een groot aantal vormen van budo (verzamelnaam voor krijgskunsten), waaronder natuurlijk karate. In dat jaar trok Oyama zich terug op de berg Kiyosumi in Japan. Gedurende achttien maanden bestond zijn leven voornamelijk uit mediteren en karatetraining. Op de berg werd de basis gelegd voor kyokushin karate. Na zijn zelfverkozen kluizenaarsbestaan vatte Oyama het plan op om een stier met zijn blote handen te doden. In totaal vocht hij met zo’n vijftig stieren, waarvan hij er drie doodde. Het leverde Oyama de bijnaam ‘The toughest man in the world’ op en zijn kyokushin karate ‘The strongest karate in the world’.

Planken doormidden

,,Het is inderdaad harder dan andere karatevormen, maar door goed te trainen, groei je daar naar toe”, bevestigt Jan de Bruin. Zelf begon De Bruin met judo bij de Sliedrechtse Sportschool Tromp toen hij een jaar of acht was . ,,Vervolgens ben ik ook karate gaan beoefenen. Dat was in de periode dat karate net kwam opzetten in Europa. Als kind vond ik het al mooi om Jon Bluming planken door de midden te zien slaan. Door de marine kwam ik overal en ben ik ook op karategebied mijn eigen weg gaan bewandelen.” Inmiddels heeft Jan de Bruin de graad van achtste dan in het kyokushin behaald. In het dagelijkse leven is hij budo-instructeur bij de mariniers in Doorn en daarnaast geeft hij les in zijn eigen budokaischool Tsunami.

‘In de baas z’n tijd’

Jon Bluming is degene die Kyokushin in de jaren ‘60 naar Europa haalde. Ook richtte hij in 1980 de IBK (International Budo Kaikan) op. Hij kreeg nog les van oprichter Oyama en is één van de drie mensen, wereldwijd, die dezelfde graad als de stichter heeft weten te behalen. Op zijn beurt is Jan de Bruin een leerling van Jon Bluming en zijn nieuwe karatehandboek is aan laatstgenoemde opgedragen. ,,Het is echt een basisboek. Alle exameneisen, van de 10e kyu graad tot en met de vierde dan, staan er aan de hand van foto’s in uitgelegd. Naast alle de standen, stoten en trappen staan er conditieoefeningen en een uitgebreide Japanse woordenlijst in. Het boek moet kyokushin beoefenaars inspireren en aanmoedigen. Alles wat je moet leren staat er overzichtelijk in. Zo’n compleet boek bestond nog niet. Ik had het geluk dat ik er in de baas z’n tijd aan kon werken. We hebben er een jaar lang keihard aan gewerkt. Het wordt nu zelfs in het Engels vertaald.”

Nieuwe missie

Na het volktooien van deze missie is Jan de Bruin al weer bezig met de volgende. ,,Volgend jaar stop ik na 33 jaar bij de marine. Na mijn pensionering wil ik voor de IBK een sportschool gaan opzetten hier in de Alblasserwaard. Daarnaast gaat er zeer zeker nog een boek komen. Daarin komen alle kata’s, de vastgestelde oefeningen. Maar voorlopig concentreer ik me als coach op het WK over vier weken in Emmen, het eerste officiële WK buiten Japan.”

advertentie
advertentie