Henriëtte van Dalen: ‘Elke uitvaart is uniek’

27 september 2007 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Henriëtte van Dalen is de gepassioneerde eigenaar van een nieuwe uitvaartonderneming in Sliedrecht. Haar doel is om vanaf 1 oktober uitvaarten op maat te gaan verzorgen. Met aandacht voor de mensen en aandacht voor hun wensen. ,,Een begrafenis of crematie moet recht doen aan degene die gestorven is en aan het leven dat hij of zij heeft geleefd. Het afscheid moet goed zijn. Elke uitvaart is uniek, omdat elk mens uniek is”.

Henriëtte van Dalen praat met passie over haar vak. De afgelopen zes jaar is ze uitvaartverzorger geweest bij een grote onderneming. ,,Ik heb daar veel geleerd, vooral veel goede dingen. Maar na verloop van tijd kreeg ik toch het gevoel dat het soms ook anders kan.” Van Dalen wil met haar bedrijf begeleiding op maat gaan bieden. ,,Goede gesprekken met de nabestaanden zijn dan van belang. Als er net een geliefde is overleden, zijn mensen soms in verwarring. Juist dan is het erg belangrijk om de tijd te nemen. Zodat belangrijke beslissingen niet overhaast genomen moeten worden. De keuze voor een kaart of een kist, eigen ontwerpen of kiezen uit een collectie, thuis opbaren of in een rouwcentrum. Er kan zoveel. Ik draag mogelijkheden aan, geef informatie. De een wil begraven worden vanuit een kerk, de ander vanuit een kroeg. Kan dat? Natuurlijk.” Is thuis opbaren dan niet belastend voor de familie en met name kinderen? Van Dalen: ,,Mijn ervaringen zijn hier heel goed mee. Bij thuis opbaren kom ik met een medewerker de overledene verzorgen. Liefst samen met de familie. Hoe mooi is het om samen met dochters een moeder te verzorgen. Samen kijken we of het kapsel, de make-up en de kleding goed zijn, zodat het past bij de moeder die ze was.” En de kinderen? Henriëtte glimlacht. ,,Juist bij thuisopbaring kunnen kinderen in een ongedwongen sfeer af en toe kijken. En dat is erg belangrijk bij de verwerking.” Het onderwerp brengt ons op een teer vlak: de uitvaart van een kind? Henriëtte denkt even heel goed na: ,,Dat vind ik het moeilijkste van mijn vak. Als een kind overlijdt, dan is dat voor de ouders het grootste verdriet dat je kan overkomen. Juist daarom wil ik er dan alles aan doen om het afscheid zo goed mogelijk te begeleiden. Willen ouders voor hun tienerdochter een knalroze kist, dan ga ik daarvoor zorgen. Juist bij een kind is een standaard uitvaart niet altijd op z’n plaats.” Is het niet moeilijk? Van Dalen: ,,Verdriet went nooit. Als je met een baby’tje in je armen staat, dan huil ik ook als ik alleen ben. Maar toch vind ik dit het mooiste vak dat er is. Alles zo regelen dat de nabestaanden er ondanks het verdriet toch een goed gevoel aan over houden, geeft enorme voldoening.”

Henriëtte wil benadrukken dat het goed is om al tijdens je leven na te denken over je uitvaart. ,,Het helpt je familie als je al wat wensen op papier hebt staan. Ik kom graag -kosteloos en vrijblijvend- eens over de mogelijkheden te praten”. Uitvaartverzorging Henriëtte van Dalen: 0184-422700 en 06 - 23134597.

advertentie
advertentie