Website Het Kompas vernieuwd

4 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De vernieuwing is niet alleen een cosmetische ingreep, maar gaat veel verder dan dat. BDU Uitgevers, de uitgever van de gedrukte krant, wil ook de groeiende groep lezers die internet als belangrijke nieuwsbron gebruikt, op een adequate manier gaan bedienen. Overigens is het zeker niet de bedoeling dat dat ten koste gaat van de vertrouwde gedrukte versie van de krant. Integendeel, in de visie van de hoofdredactie van de krant zullen beide media elkaar in de toekomst gaan aanvullen.

24 uur per dag, 7 dagen per week lokaal nieuws SLIEDRECHT - De lezer van Het Kompas kan vanaf vandaag (4 oktober) 24 uur per dag, 7 dagen per week op de hoogte blijven van het lokale nieuws. De ingrijpend vernieuwde site van Het Kompas is om 12.00 uur geactiveerd.

De transformatie van de website van Het Kompas gaat zich de komende maanden in fases voltrekken. De eerste fase is vandaag op het wereldwijde web gelanceerd. Het digitale weekblad (waar tot nu toe vooral een bloemlezing uit de gedrukte krant te zien was) is omgevormd tot een digitaal dagblad, waar zoveel mogelijk lokaal nieuws dagelijks te lezen is. Daarnaast is er meteen al gelegenheid gecreëerd voor interactiviteit (reacties van lezers). Stapsgewijs moet de website vervolgens verder uitgroeien tot dé leverancier van lokaal en regionale informatie, betoogt hoofdredacteur Jos Scholten. Dat betekent dat de mogelijkheden voor het gebruik van meer beeldmateriaal (foto’s en bewegend beeld) en het bedienen van specifieke doelgroepen (met behulp van nieuwsbrieven) op korte of langere termijn benut gaan worden.

,,Nee, de papieren krant zal niet verdwijnen, nu we meer met internet gaan doen. Ze zullen elkaar in de toekomst gaan aanvullen.’’ Hoofdredacteur Jos Scholten van BDU Uitgevers is er helder over. ,,Lezers kunnen van ons blijven verwachten dat we het nieuws selecteren en wekelijks overzichtelijk in gedrukte vorm in de krant aanbieden. Daarnaast zie je echter dat een steeds grotere groep, vooral jongere mensen, informatie via internet tot zich neemt. En die groep groeit hard! Maar vergeet ook de ouderen niet. Juist in die groep zie je de belangstelling voor internet snel toenemen. Het Kompas wil alle doelgroepen bedienen met lokaal nieuws en gaat daarom nu ook volop aan de slag met internet,” aldus Scholten.

Eén van de grote voordelen van internet is de onbeperkte ruimte. Het aanbod aan kopij overtreft wekelijks de ruimte in de papieren krant. ,,Daar kan internet een oplossing voor zijn,” meent Scholten. ,,Dit nog los van het feit dat we op internet veel actueler kunnen zijn.’’ Internet geeft volgens Scholten veel mogelijkheden om inzicht te krijgen in het surfgedrag van bezoekers van de site. ,,Je kan daardoor bijvoorbeeld ‘zien’ wat mensen graag willen zien en lezen. Je hebt als het ware een permanente peiling. Dat kan ook weer effect hebben op de wijze van invulling van de krant.’’

Maar of het nu op internet of in de papieren krant is, volgens Scholten blijft de redactie ‘eigentijds, onafhankelijk, zonodig kritisch, maar constructief en betrouwbaar’ berichten. ,,Op internet gelden dezelfde journalistieke normen en waarden zoals men die nu van Het Kompas gewend is.’’

advertentie
advertentie