Ark van Noach naar Sliedrecht

Nieuws

Media van over heel de wereld besteedden al aandacht aan Johan Huibers en zijn project: het nabouwen van de Ark van Noach zoals die in de Bijbel beschreven wordt. Van Japan tot Amerika kwamen journalisten overgevlogen en naast de Middle East Times besteedde ook de Russische staatstelevisie aandacht aan het immense ontwerp. Op maandag 29 oktober zal de ark de Sliedrechtse haven, met behulp van twee sleepboten, binnenvaren en afmeren. Tot 17 december is het mogelijk een bezoek te brengen en eventueel een rondleiding te krijgen.

Beroemde replica goed voor 29duizenden bezoekers SLIEDRECHT - De inmiddels wereldwijd bekende replica van de Ark van Noach komt naar Sliedrecht. Over ruim een week zal dit imposante bouwsel voor anderhalve maand afmeren aan de Schuttevaerkade in de Sliedrechtse haven.

Door André Visser

De replica is maar liefst 70 meter lang en 9,5 meter breed. En dat is toch ‘nog maar’ de helft van de afmetingen zoals die zijn terug te vinden in het bijbelboek Genesis. De hoogte van 13 meter is wel gelijk aan de oorspronkelijke afmetingen. De ark is verdeeld in vier verdiepingen, waarop van alles te zien en te doen is. Coördinator van de ‘arkactiviteiten’ in Sliedrecht, Chris Kornet: ,,Onderin is de ark in drie helften verdeeld. Midden ligt een nagebouwd visserschip met aan de ene kant een filmzaal en aan de andere kant nagebouwde onderdelen uit de Bijbel, zoals de stadsmuur van Jericho en het graf van Jezus.

Op de begane grond staan namaakdieren van kunststof. Met echte dieren was dat helaas niet mogelijk, de stank was verschrikkelijk. De echte ark had namelijk vensters naar de hemel, maar deze ark heeft glas bovenin”, aldus Kornet. ,,Op de verdieping daarboven is de kamer van Noach nagebouwd en er draaien dvd’s over de Ark van Noach. Ook zijn er computers met verschillende educatieve spelletjes. Op de bovenste verdieping is een restaurant met schitterend uitzicht.” Op dit moment ligt de ark nog in Rotterdam. ,,Iedereen is er daar verschrikkelijk positief over”, geeft een enthousiaste Kornet aan. ,,Mensen brengen minimaal anderhalf uur door op de ark. In totaal bezochten al 80.000 mensen de replica!”

Burgemeester Martin Boevée was persoonlijk betrokken bij het proces om de ark naar Sliedrecht te krijgen. ,,Ik heb zelf contact gezocht met de initiatiefnemer, omdat ik het van belang vind dat de jeugd en ouderen hier kennis van kunnen nemen”, aldus Boevée. Sliedrecht is pas de tweede gemeente waar de ark officieel afmeert. Boevée trots: ,,Na de start in Rotterdam is dit een fenomeen. Ik sta graag in het rijtje met gemeentes waar de ark heeft gelegen.” De burgemeester was eerder al van zins om de ark naar Sliedrecht te halen; met het Baggerfestival 2006. Dat lukte niet omdat de ark toen nog niet klaar was. Toen bekend werd dat de ark wel naar Sliedrecht kon komen,’moest hij op een prominente plek komen te liggen’. Boevée. ,,Daarom is gekozen voor de Schuttevaerkade.”

advertentie
advertentie