Opgezet aapje in boom blijkt Java aapje

Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het opgezette beestje in de boom aan de Peulenlaan, die woensdagmiddag door een buschauffeuse werd ontdekt, is waarschijnlijk een Makaak Java-aapje. Het kan volgens politiewoordvoerder Gijs van Nimwegen ook een 'Makaak Rhesus-aapje' zijn. ,,Het is zeer waarschijnlijk dat het één van die twee rassen is. Het aapje komt voor negentig procent zekerheid uit Azië," aldus Van Nimwegen. Deze informatie kreeg hij gisteren van Stichting Aap. Of het ook een bedreigd diersoort betreft wordt momenteel uitgezocht.

De politie weet niet of de actie strafbaar is. Van Nimwegen: ,,Mijn collega's van de milieupolitie hebben dit nog niet eerder meegemaakt. Ik moet het antwoord dus schuldig blijven. De eigenaar zal, zeker wanneer het om een bedreigd diersoort gaat, waarschijnlijk zijn beestje niet terugkrijgen."

Het nieuws van woensdag had een typisch broodje aap verhaal kunnen zijn, maar het is géén roddel. Een buschauffeuse van Arriva ontdekte het dode aapje in een boom aan de Peulenlaan. Ze waarschuwde de politie. ,,In één oogopslag was te zien dat het beestje dood was, maar of het een echt aapje betrof wisten we niet zeker," vertelt de poltitiewoordvoerder. Dierenkwelling werd niet uitgesloten. Na onderzoek van de technische recherche van de Unit Forensische Opsporing, ter hoogte van de carpoolplaats, werd duidelijk dat het om een opgezet aapje ging. Van Nimwegen: ,,De recherche ontdekte dat de oogjes glazen knikkers waren." Het opgezette aapje is 30 centimeter lang en was volgens de politie al opgezet voordat het in de boom terecht kwam. Het dier was met ijzerdraad aan de boomstam bevestigd.

De politie weet niet wie het beestje aan de stam heeft vastgemaakt en roept de dader op zich te melden. Ook getuigen of mensen die informatie hebben wordt gevraagd te bellen naar de Politie Zuid-Holland-Zuid via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief). ,,Of het nu strafbaar is of niet, we willen graag de eigenaar spreken. U kunt begrijpen dat we onze tijd wel beter kunnen besteden dan aan het opsporen van een flauwe grap."

advertentie
advertentie