‘We worden besodemieterd’

Nieuws

Arend van Campen (47) verliet voortijdig de schoolbanken en kwam terecht op de tankvaart. Op zijn 22ste was hij loading inspector in Algerije. In 1987 begon hij voor zichzelf. Later woonde hij in en werkte vanuit Aruba, Amerika en Australië. Inmiddels weer in Nederland is hij druk bezig met zijn bedrijf in Indonesië. Al die werkzaamheden hadden en hebben te maken met olie. En met de aanvoerroutes voor dit zwarte goud, de zogenaamde ‘Choke Points’.

Boek oud-Sliedrechter over list en bedrog SLIEDRECHT – ,,Wat gebeurt er als de Perzische Golf of het Suez Kanaal zou worden afgesloten door terroristen of vijandige mogendheden? De prijzen van olie en gas zouden exploderen. Er zou paniek en chaos ontstaan, omdat men geen benzine of diesel genoeg zou hebben om aan de vraag te voldoen. Moord, omkoping, geweld en economische boycot zijn geoorloofde wapens, die de hoofdpersonen in handen gegeven worden om de ‘Choke Points’ tegen elke prijs open te houden.” Oud- Sliedrechter Arend van Campen heeft de thriller Choke Points geschreven op basis van de hiervoor genoemde ingrediënten.

Door Margreet Strijker

Arend van Campen: ,,Dit is in het kort het verhaal dat ik wilde vertellen omdat ik begaan ben met de mensheid en omdat wij besodemieterd worden. De gemiddelde automobilist die zijn tank volgooit heeft geen idee wat er speelt. Door mijn werk weet ik wat de belangen zijn. Toen duidelijk werd dat de Irak-oorlog niets met massavernietigingswapens te maken had, begreep ik dat de strategie van het westen was: de aanvoerroutes van de olie beheersen. Ik begon toen met het schrijven van ‘Choke Points’ en volgde als het ware de nieuwsberichten. Er komen dus bestaande namen en mediaberichten in de thriller voor. Ik laat hoofdpersoon Fred Dekkers diep nadenken, ook over zijn moeilijke, zo niet onmogelijke relatie met een vrouw in Zuid-Amerika. Er zit veel zelfreflectie in het boek. Soms is het dus autobiografisch. Maar het verhaal op zich is fictief doch plausibel.”

Arend hield altijd banden met Sliedrecht. Zijn ouders, broer en de boekhouder van zijn bedrijf (Ogapex BV) wonen hier. Maar ook voetbalt hij nog in het enige zondagelftal van VV Sliedrecht. Op de vraag waarom hij schrijft is het antwoord: ,,Ik ervaar het schrijven als mediteren. Het is een moment dat je maar met één ding in je hoofd bezig hoeft te zijn.” Van Campen heeft altijd al geschreven, maar vooral voor zichzelf. Hij heeft nog nooit eerder iets gepubliceerd. Maar nu is de tijd er blijkbaar rijp voor. Na zijn jaren in Algerije typte hij in 1984 in drie weken tijd een manuscript uit, dat gebaseerd is op zijn ervaringen in die periode. Dat is hij nu aan het bewerken en zal zijn volgende thriller worden. ,,Eigenlijk is dat mijn eerste echte boek, maar omdat ‘Choke Points’ juist nu actueel is, liet ik het voorgaan. Ik schrijf niet alleen over olie, maar ook over filosofie (stoïcisme). Ik heb echter nog veel meer gelezen dan geschreven. Schrijfster Ayan Rand is onder andere een groot voorbeeld voor mij. Volgens mij moet je minstens 300 boeken lezen om er één te kunnen schrijven.” ‘Choke Points’ is verkrijgbaar bij Boekhandel de Waard, Kerkbuurt 48/50 en via www.freemusketeers.nl.

advertentie
advertentie