Sliedrechtse Kringloopwinkel geeft miljoen weg

Nieuws

SLIEDRECHT - De Kringloopwinkel heeft meer dan een miljoen euro aan giften weggegeven. Dit enorme bedrag werd afgelopen vrijdag officieel bereikt dankzij de laatste actie van de Kringloopwinkel. De Kringloopwinkel betaalt namelijk voor alle Sliedrechtse basisscholen, het Grienden College, de Bleyenburgschool en De Sprong de entreegelden voor een bezoek aan De Ark. Het contract hiervoor, tussen de Kringloopwinkel en de St. Ark van Noach, werd afgelopen vrijdag in een feestelijke ambience ondertekend op de Ark in de Sliedrechtse haven.

De start van de Kringloopwinkel was aarzelend. Op 13 april 1989 opende burgemeester Spijkerboer de eerste winkel op de Rivierdijk 723 . Besprekingen met gemeente Sliedrecht duurden te lang, dus werd zonder de gemeente gestart. De winkelruimte was twaalf vierkante meter. Toen na een half jaar werd verhuisd naar een groter pand in Kerkbuurt-West, was de winkel al heel de week open en begon er geld over te blijven. In 1990 kon er al 14.000 gulden weggegeven worden. Aanvankelijk ging het geld naar: verbetering van het milieu, hoofdzakelijk in Derde wereld landen. Begin jaren ’90 werd twee jaar achter elkaar 35.000 gulden geschonken om een berghelling in Haïti van ringbeplanting te voorzien. Dit om te voorkomen dat vruchtbare aarde de berg afspoelt. De berg is inmiddels weer groen en vruchtbaar. Later is de regel ingevoerd dat ongeveer de helft van de giften naar de Derde Wereld gaat en de andere helft in de regio besteed wottd. De verkochte goederen komen tenslotte uit Sliedrecht en omgeving. Niet altijd zijn het grote giften. Vaak gaan vijf of meer ontvangers met de cheque op de foto voor of in de winkel. Grotere giften gingen vaak naar instellingen als De Merwebolder, Waarthove of zelfs moderne apparatuur voor gezamenlijke huisartsen.

In 1999 werd het miljoen gulden aan giften bereikt. Dat gebeurde toen alle minima, bekend bij de Sliedrechtse sociale dienst , honderd gulden kregen. Het bedrag aan giften vertoont een stijgende lijn. Alleen in het jaar 2003 ging de curve naar omlaag. In dat jaar moest voor het eerst BTW worden afgedragen. Dankzij het feit dat de Sliedrechtse Kringloopwinkel uitsluitend door vrijwilligers gerund wordt, kan er veel geld weggegeven worden. Bij de keuze van de besteding van giften worden de vrijwilligers betrokken. Zolang afvalvermindering en hergebruik in Sliedrecht een zaak van vrijwilligers blijft, kunnen de goede doelen blijven profiteren.

advertentie
advertentie