SCD tijdelijk in gemeentekantoor

8 november 2007 om 00:00 Nieuws

De directeur, drie clustermanagers en ondersteunend personeel van het SCD zitten sinds vorige week donderdag in de vleugel van het gemeentekantoor waar voorheen de Sociale Dienst zat. Directeur Van den Berg grapte tijdens de commissievergadering van 18 oktober dat gemeenteraadsleden nu altijd kunnen binnenlopen met vragen. Dat dit wel eens echt zou kunnen gebeuren, bleek tijdens zijn toespraak waarin hij de standen van zaken rond het Service Centrum Drechtsteden schetste.

Stand van zaken Service Centrum Drechtsteden SLIEDRECHT - Het Sliedrechtse gemeentekantoor biedt sinds vorige week onderdak aan het projectbureau Service Centrum Drechtsteden (SCD). Het gaat om ongeveer dertig mensen die tussen 1 november en 1 april 2008 in Sliedrecht zitten totdat het definitieve SCD-onderkomen in Dordrecht gereed is. SCD-directeur Van den Berg vertelde de Sliedrechtse raad recent over de laatste ontwikkelingen rond heit Drechtsteden-initiatief.

Krachtenbundeling

In het SCD worden verschillende diensten van de Drechtsteden-gemeenten, zoals administratie, personeelsbeleid, financiën en automatisering, gebundeld. Van den Berg: ,,Als het goed is, zal deze krachtenbundeling op de achtergrond plaatsvinden en merkt de burger er niets van. In eerste instantie moeten de gemeenten een extra investering doen, maar dit levert uiteindelijk een kostenbesparing én een beter product op.” Het SCD moet Sliedrecht op termijn een jaarlijkse besparing opleveren, oplopend tot 700.000. Wethouder Van Kooten houdt wat dit bedrag betreft echter een slag om de arm: ,,Dit zijn nu van die winstposten die wij pas inboeken als ze concreet zijn.”

Uitstel

De behoedzaamheid van de wethouder lijkt op zijn plaats aangezien de start van het SCD inmiddels is uitgesteld tot 1 april 2008. Oorspronkelijk zou de dienst op 1 januari 2008 beginnen. Met dit uitstel worden ook de verwachte winsten later bereikt. Directeur Van den Berg durft wel te beloven dat de dienst op 1 april echt begint: ,,Op 1 april gaan we alle 400 benoemde producten daadwerkelijk aanbieden. Zeker is dat er dan dingen fout gaan, maar de belangrijke zaken moeten goed gaan. Daar zullen we alles aan doen. Het eerste jaar willen we de kwaliteit constant houden. Daarna moeten zowel de kwaliteit als de efficiency omhoog gaan.” Op dit moment is het SCD hard op zoek naar een vierde clustermanager, aangezien drie nu werk voor vier personen doen. Deze vierde manager is niet in het personeelsbestand van de Drechtsteden gevonden. Ook kon Van den Berg vertellen dat de Belastingdienst organisatorisch wordt losgekoppeld van het SCD, vanwege verschillende werkprocessen. De regionale belastingdienst wordt per 1 juli volgend jaar in Sliedrecht gehuisvest. Hier zijn 55 arbeidplaatsen mee gemoeid.

advertentie
advertentie