Winterse vaartochten in de Biesbosch

Nieuws

DORDRECHT - Biesboschcentrum Dordrecht organiseert de komende winter Snertvaartochten en Winterse Huiswaardtochten door de Biesbosch.

Vaartochten door de Biesbosch met fluisterboot de Halve Maen zijn een belevenis. De Halve Maen vaart op zonne-energie en maakt daarom bijna geen geluid. Hierdoor zijn vogelgeluiden, zoals het gakken van overvliegende ganzen, goed te horen. Tijdens de Snertvaartocht wordt vooral gelet op de watervogels die in de winter in de Biesbosch te vinden zijn. Op de graslandpolders in de Biesbosch foerageren vaak grote aantallen kolganzen en brandganzen. Op het open water dobberen eenden en zaagbekken en er is een goede kans op roofvogels zoals de buizerd. Ook de ijsvogel laat zich regelmatig zien. Natuurlijk is er aandacht voor andere dieren zoals reeën, die bij hoog water de dijken langs de kreken opzoeken, en bevers. Hun knaagsporen zijn juist 's winters overal langs de oevers zichtbaar.

De Winterse Huiswaardtocht is een combinatie van varen met de fluisterboot en een stevige wandeling op de Huiswaard, een natuurontwikkelingsgebied in de Biesbosch waar je alleen over water kunt komen. De wandeling, onder leiding van Biesboschgidsen, voert over een kade langs een oud populierenbos, een moerasgebied en langs de Nieuwe Merwede. Terug aan boord is er Glühwein om bij op te warmen. De Winterse Huiswaardtocht vindt de komende winter plaats op de volgende data: zaterdag 3 en 24 november, 29 december, vrijdag 4 januari, zaterdag 2 en dinsdag 26 februari en donderdag 28 februari. De afvaart is steeds om 12.30 uur vanaf Biesboschcentrum Dordrecht en de tocht duurt tot ongeveer 16 uur.

Telescoop

De Snertvaartocht is een echte vogeltocht. Deze tocht begint om 12.30 uur met een inleiding aan boord van de Halve Maen. De gasten maken kennis met de vogels die ze onderweg kunnen tegenkomen. Wie over een verrekijker beschikt, wordt aangeraden deze mee te nemen. Aan boord is een telescoop aanwezig. Biesboschgidsen vertellen over de vogels in de Biesbosch. Als er iets bijzonders te zien is, kan de Halve Maen dankzij haar 'spudpalen' overal stil liggen, zodat het voor iedereen mogelijk is de dieren goed te observeren. Wie het koud krijgt aan dek, kan in de salon van de boot opwarmen bij een kop erwtensoep.

De afvaart van de Snertvaartocht is steeds om 13.00 uur. Rond 15.00 uur meert de boot weer aan bij het Biesboschcentrum. Snertvaartochten worden de komende winter van november tot en met februari elke zondag gehouden. In de vakanties zijn er extra Snertvaartochten op donderdag 3 en zaterdag 5 januari, en op zaterdag 9, maandag 25, woensdag 27 en vrijdag 29 februari. Op donderdag 27 en zondag 30 december wordt er Glühwein met oliebollen in plaats van erwtensoep geserveerd.

Meer informatie en reserveren bij Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53 in Dordrecht, tel. (078) 630 53 53, info@biesbosch.org. www.hollandsebiesbosch.nl.

advertentie
advertentie