Orgel heeft hart Verkamman gestolen

Nieuws

Een bezoek van Lenard met zijn vader aan een orgelconcert vormt op jonge leeftijd het begin van de liefde voor orgels. Op achtjarige leeftijd krijgt hij daarom zijn eerste lessen van muziekleraar Kerkfoort. Hij wisselt regelmatig van leraar om zo verschillende technieken onder de knie te krijgen en lest hij nog steeds bij organist Marco den Toom om de speciale vaardigheden zo bij te houden.

Kinderzang-middag in Hervormde Kerk SLIEDRECHT - Wat de een heeft met auto’s, heeft Lenard Verkamman met orgels. Al zijn leven lang is de 39-jarige Sliedrechter onder de indruk van alles wat met dit instrument te maken heeft. Orgelspelen gaat hem dan ook zo goed af dat hij verschillende cd’s op zijn naam heeft staan en zeer regelmatig tijdens concerten te horen is. In zijn huiskamer staat een groot orgel. Alhoewel, groot: vergeleken met de orgels waar Lenard Verkamman zeer regelmatig op speelt, is dit orgel maar een kleintje. Maar of ze nu enorm groot zijn of kleiner, een ding is duidelijk: dit instrument heeft het hart van Verkamman gestolen.

In de jaren dat hij les krijgt, blijkt al snel dat Lenard talent heeft voor het orgelspelen. Zo is de Sliedrechter vijf jaar registrant van de Canadese organist André Knevel en sinds 1994 is hij dat van de organist Pieter Heykoop. Maar naast registrant is Lenard toch vooral een echte organist. De organist van de Gereformeerde Gemeenten in Hardinxveld-Giessendam, maar ook de organist tijdens zangavonden en concerten. De agenda op zijn pas vernieuwde website laat zien dat Lenard de komende tijd bijna elke zaterdag moet spelen tijdens zangavonden en cd-opnames. Naast zijn dagelijkse werk is dat een tijdrovende klus. ,,Mijn passie voor orgels en het bespelen ervan, is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”, verklaart Lenard glimlachend. ,,Maar het is geweldig om te doen.” Tijdens de avonden krijgt de organist hulp van zijn vaste registrant en vriend Jan Joost de Jong. Zij zijn erg op elkaar ingespeeld en hebben praktisch dezelfde muzikale smaak. Iets wat hun vriendschap volgens Lenard extra bijzonder maakt.

Zangmiddag

Sinds enige tijd is Lenard de vaste organist van stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC). Met en voor deze stichting organiseert de Sliedrechter op 17 november een ‘grote Alblasserwaardse kinderzangmiddag’ in de Hervormde kerk van Sliedrecht. De bedoeling is dat deze middag bekende psalmen en geestelijke liederen gezongen worden door zoveel mogelijk kinderen, hun (groot-)ouders en andere belangstellenden.

Tijdens de kinderzangmiddag wordt medewerking verleend door kinderkoor ‘Mattánja’ uit Sliedrecht onder leiding van dirigent Geraldina van Gelder. Sopraan Rianne van Roon uit Hardinxveld Giessendam en dwarsfluitiste Anja Schoonderwoerd uit Alblasserdam zullen ook een muzikale bijdrage leveren. Tijdens de middag wordt een cd-opname gemaakt, waarvan de opbrengst bestemd is voor hulpverleningswerk aan meisjes in India. Wat Lenard betreft komen er veel mensen meezingen. Meer informatie: www.lenardverkamman.nl.

advertentie
advertentie