Noodkreet dierenambulance en asiel

Nieuws

Bij binnenkomst van de opvang aan de Molendijk wordt men opgewacht door ‘directeur’ Flip. Hij bekijkt vanaf zijn comfortabele positie op de balie elke bezoeker enigszins kritisch. De gecyperde kater woont er al ruim 4 jaar. Tijdens het interview is de eenjarige zwartwitte Tanja prominent aanwezig. Ze geeft kopjes, brandt bijna haar neus aan de hete thee en probeert de pen af te pakken. Ze lijkt zich actief te willen bemoeien met wat er in de krant komt. Ook voor haar is men op zoek naar een gezellig huis.

Kattenopvang overvol en tekort aan vrijwilligers SLIEDRECHT - De Dierenbescherming is dringend op zoek naar vrijwilligers voor de opvang en de dierenambulance. Een ander probleem is dat het er momenteel tjokvol zit met zes konijnen en 60 katten (inclusief vrij veel kittens). Voor de meeste daarvan is men naarstig op zoek naar een goed tehuis.

Door: Margreet Strijker

Bestuurslid Marianne Smits vertelt dat de dierenbescherming in zwaar weer verkeerd. Hoewel men op een hecht en gezellig team van ongeveer 35 vrijwilligers kan rekenen, lukt het nog maar nauwelijks het rooster rond te krijgen. Alleen al voor de opvang zijn er elke morgen vier mensen nodig. Ook ’s avonds moet er iemand zijn. Vooral in het weekend is de bemensing moeilijk. Het werk bestaat uit eten en medicijnen geven. En wie zelf katten heeft, kan zich er vast iets bij voorstellen hoeveel tijd het alleen al kost om een deel van de 60(!) katten van zalfjes, pilletjes en drankjes te voorzien. Ook worden elke dag de kattenbakken schoongemaakt. Dat stofzuigen en dweilen onlosmakelijk aan katten- en knaagdierenopvang verbonden is, moge duidelijk zijn. Dio Prins, als bestuurslid verantwoordelijk voor de dierenambulance: “En er is zo’n groot tekort aan chauffeurs én bijrijders, dat we niet eens elke dag op pad kunnen. We zijn wel 24 uur per dag telefonisch bereikbaar, maar momenteel is de ambulance op sommige dagen alleen inzetbaar voor spoedgevallen. We hebben dus echt meer mensen nodig.” Joke en haar zoon Sander, beiden al heel wat jaartjes vrijwilliger, zijn tussen hun werkzaamheden door ook even aangeschoven voor een kopje thee. Corry benadrukt dat het vooral belangrijk is dat je van dieren houdt. Sander voegt eraan toe: “En het is erg leuk werk.” Dio: “Maar ook is van belang dat je rustig bent en goed met mensen om kunt gaan. Men kan soms echt in paniek zijn als er iets met een huisdier aan de hand is.” Verder wordt benadrukt dat men als team op elkaar moet kunnen rekenen: “Vrijwillig is niet vrijblijvend”. Vanzelfsprekend worden de werktijden in onderling overleg bepaald. Eén dagdeel per week is mogelijk, maar meer mag natuurlijk ook.

u Informatie over werken in de kattenopvang: Marianne Smits 06-51147354. Informatie over werken op de ambulance: Dio Prins: 06-40783986. Wie een kat of knaagdier uit het asiel wil opnemen kan van maandag tot en met zaterdag van 10.00 – 11.30 uur terecht bij de opvang. Molendijk 165, 0184-420352

advertentie
advertentie