Jeugd mag aan toekomst bouwen

Nieuws

SLIEDRECHT - Bouwbedrijf Stout uit Hardinxveld-Giessendam is de festiviteiten rondom zijn honderdjarige bestaan in 2008 begonnen met een bouwwedstrijd voor de scholen in de regio. Onder het motto ‘Bouwen in en aan de toekomst’ gaan de leerlingen het komend jaar samen met hun docenten werken aan een kunstwerk. Een jury onder leiding van ex-minister en voorzitter van Bouwend Nederland Elco Brinkman kiest tijdens de jubileumviering, volgend jaar september, het winnende kunstwerk uit. Dat krijgt een plaats bij het hoofdkantoor van Stout in Hardinxveld-Giessendam.

Bouwwedstrijd Stout voor scholen in regio

Aan de wedstrijd doen de derde klassen van het Develstein College uit Zwijndrecht, De Grienden uit Sliedrecht, De Lage Waard uit Papendrecht, het Merewade College in Gorinchem en het Insula College uit Dordrecht mee.

Stout bestaat volgend jaar september 100 jaar. Algemeen directeur Ad van Herk vindt het belangrijk om juist de scholen bij het feest te betrekken. ,,Zij leveren onze toekomstige werknemers en de bouw schreeuwt nu eenmaal om personeel. We hebben als werkgever een goede reputatie en dat image willen we graag versterken”, zegt hij.

Nu al biedt Stout stageplekken aan waarbij leerlingen komen snuffelen of vier dagen werken en één dag in de week naar school gaan. Van Herk: ,,Ze krijgen hier de ruimte, we geven hen verantwoordelijkheid en laten hen zelf aangeven wat ze aankunnen.”

Volgens voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland moeten bouwbedrijven in Nederland de jongeren opzoeken en de contacten met scholen intensiveren. ,,Stout geeft jongeren met deze wedstrijd letterlijk de kans de toekomst te verbeelden. Bovendien leren ze dat bouwen iets is wat je samen doet en in opdracht van iemand. In de bouw gaat het steeds over de vragen: hoe maak je Nederland mooier? Hoe kun je dingen inpassen in het landschap? Hoe eerder je daarover in gesprek raakt met jongeren, hoe beter.”

Brinkman kent Stout overigens vanuit de tijd dat hij zelf in Hardinxveld-Giessendam woonde. Het honderdjarige bouwbedrijf telde twintig jaar geleden nog twaalf personeelsleden. Het kende de afgelopen decennia een succesvolle groei en inmiddels werken er ongeveer 120 mensen bij Stout. De meeste nieuwelingen heeft Van Herk - sinds 1988 bij het bedrijf betrokken en sinds 1997 directeur - zelf aangenomen. ,,Onze succesformule is simpel”, legt hij uit. ,,Bouwen met hart en ziel, mensen trots laten zijn op wat ze maken en afspraken die je met de klant maakt, gewoon nakomen. Mensen kopen bij ons een gebouw en wij geven ze het vertrouwen dat het goed komt.”

advertentie
advertentie