‘D’n dijk is d’n dijk niet meer’

Nieuws

Riens Lagewaard, die vroeger op A 589 een winkel had in levensmiddelen en huishoudelijke artikelen, liet in het bijzijn van onder andere de wethouders Remco van de Ven en Van Kooten de Sliedrechtse vlag zakken en opende daarmee de expositie officieel.

Expositie ‘Toen wijk A nog wijk A was’ geopend SLIEDRECHT - Als je vroeger op De Kaai moest voetballen, dan kon je de sterren van de hemel spelen en de wedstrijd winnen. Maar werd het vervolgens vechten dan was de kans groot dat je alsnog het onderspit dolf, want knokken konden ze, die kaailappers. Sinds vorige week vrijdag is een deel van het Sliedrechts Museum gewijd aan de voormalige wijk A, waartoe ook de De Kaai behoorde. Bij de aanwezigen van de expositie-opening van ‘Toen wijk A nog wijk A was’ overheerste weemoed, bijvoorbeeld naar het roemruchte verleden van de oude Kaai.

Door Jan Malschaert

‘hartie in d’n pleedeur’

Voordat het zover was, vermaakte Huub Kraaijeveld zijn toehoorders met een staaltje onvervalst Sliedrechts dialect. Beeldend vertelde hij dat er vroeger ,,een hartie in d’n deur van zo’n ouderwetse buienplee zat”. Ook wist hij te melden dat ‘kaai’ hetzelfde is als ‘dijk’. Kaailappers waren dus gewoon dijkwerkers en die ‘werkten als paarden en zopen als Tempeliers’.

Maar de tijden veranderen en wat vroeger haast een dorp op zich was, is volgens Kees van Wijngaarden verworden tot een doorsnee stadswijk. ,,Wijk A was trouwens geen wijk, maar een dijk en d’n dijk is d’n dijk niet meer.” En Kees kan het weten: maarliefst 67 jaar woonde hij ter hoogte van de oude Maranathakerk. Tot zijn spijt heeft de ouderdom hem vorig jaar gedwongen te verhuizen. Hij vervolgt: ,,Destijds kon ik gewoon op m’n klompen de dijk op en met iedereen een praatje maken. Er was geen verwaandheid. Als ik nou op m’n klompen loop, ben ik een boerenlul. En wat betreft dat knokken bij het voetbal. Er werd wel eens een klomp uitgetrokken, maar er werd nooit iemand het ziekenhuis ingeslagen.”

Financiële opsteker

Tijdens de opening van de tentoonstelling kon penningmeester Wout van Rees van de Historische Vereniging nog een financiële opsteker melden. Na het opheffen van De Stichting Vrienden van de Bonkelaar bleek er geld over te zijn en dit is verdeeld over een drietal verenigingen. Het leverde de Historische Vereniging €3600,- op. De tentoonstelling is samengesteld door de werkgroepen van de Historische Vereniging Sliedrecht. Zij hebben zo goed mogelijk proberen uit te zoeken wie wanneer en op welk nummer woonde en dit weergegeven bij oude foto’s. Het zwaartepunt ligt daarbij op de binnenkant van de dijk, omdat daar juist het meeste n de oude bebouwing verdwenen is. Om dit te illustreren hangt er een hangt er een grote kaart met daarop de binnendijkse bebouwing, zoals die in 1956 was. Verder hangen er oude bouwtekeningen van markante gebouwen, zoals de Watertoren en de oude vuilnisschuur . ‘Toen wijk A nog wijk A was’ is tot 26 januari 2008 te bezichtigen in het Sliedrechts Museum, woensdag- en zaterdagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur.

advertentie
advertentie