Sliedrechter ernstig gewond na inademen gas

6 december 2007 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Twee medewerkers van de Van Noordenne Groep aan de Transportweg in Hardinxveld-Giessendam zijn vrijdagmiddag ernstig gewond geraakt nadat zij het giftige gas Methylbromide (broommethaan) hadden ingeademd. Onder de slachtoffers is een 38-jarige man uit Sliedrecht. Het gif bleek in een container te zitten.

Ook personeelsleden van de traumahelikopter en ambulances zijn onwel geworden na de gasontsnapping bij glashandel Van Noordenne Groep. Zij kregen - na hulpverlening aan twee ernstig gewonde medewerkers - last van prikkende ogen en irritaties aan de luchtwegen. Nader onderzoek wees uit dat de hulpverleners geen medische behandeling nodig hebben.

Bij het Hardinxveldse bedrijf aan de Transportweg ontsnapte vrijdagmiddag rond 12.15 uur het giftige gas Methylbromide uit een net geleverde glascontainer. Twee medewerkers van de glashandel ademden het gas in en raakten buiten bewustzijn. Zij werden overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. ,,De twee gewonde mannen kampten met zware ademhalingsproblemen. Bij het vrijmaken van de luchtwegen is er gas vrij gekomen. Ongelukkig genoeg hebben de hulpverleners hier waarschijnlijk ook wat van binnengekregen," legt politiewoordvoerster Claudia Stuij uit.

Medewerkers van de overige hulpdiensten die als eerste ter plaatse waren, zijn geïnformeerd over mogelijke irritaties aan ogen en luchtwegen. Aan hen is verzocht zich te douchen, te verkleden en hun kleding chemisch te laten reinigen.

Hoe het met de twee gewonde mannen gaat is tot dusver niet bekend. De politie meldde gisteren dat het twee mannen betreft van beiden 38 jaar. Ze zijn afkomstig uit Sliedrecht en Raamsdonkveer. Eén van hen kwam vlak na de gasontsnapping even bij en reageerde agressief. Beide mannen zijn onder narcose naar het ziekenhuis vervoerd.

De container die de medewerkers open maakten, was afkomstig uit China. Vermoedelijk was de container niet correct ontgast in één van de havens van Rotterdam. Een tweede container, die waarschijnlijk ook niet goed is ontgast, is opgespoord in de Rotterdamse haven. Deze wordt nader onderzocht.

Het gas Methylbromide wordt doorgaans gebruikt voor de bestrijding van schadelijke insecten. Kortstondige inademing van het gas kan aanleiding geven tot duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, maagkrampen en braken. Het irriteert en veroorzaakt pijn aan de ogen. Bij lage concentraties (afhankelijk van de blootstellingsduur, 1600 tot 60.000 ppm) kan het gif al dodelijk zijn.

Ambulancepersoneel en het medisch team van de traumahelikopter kwamen vrijdagmiddag ter plaatse voor eerste hulp. De politie zette de omgeving af en de brandweer zette een meetploeg in om een mogelijke concentratie van het gas te traceren. Uit meerdere metingen is gebleken dat zowel in de container als in de omgeving geen sprake meer was van het gas. Uit voorzorg zijn drie medewerkers van de glashandel 24 uur ter observatie opgenomen in het ziekenhuis in Dordrecht. Het personeel van de glashandel is door de directie geïnformeerd over het incident.

In samenspraak met Arbeidsinspectie en politie is er een nader onderzoek ingesteld naar de oorzaak van dit incident.

advertentie
advertentie