Overgewicht te lijf in KidzFitClub

Nieuws

Momenteel heeft één op de acht kinderen - dertien procentvan de jongens en veertien procent van de meisjes - overgewicht. Het aantal dikke kinderen is in de afgelopen twintig jaar verdubbeld. De toename in gewicht is vooral te zien in de leeftijdscategorie vijf tot elf jaar. De aanpak van dit probleem op jeugdige leeftijd is van groot belang, want statistisch gezien zal een derde van de dikke kinderen later een dikke volwassene worden. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Overgewicht bij kinderen ontstaat in de meeste gevallen door een combinatie van verkeerde voedingsgewoontes en te weinig beweging. Slechts bij minder dan vijf procent van de kinderen wordt overgewicht veroorzaakt door een ziekte of medicijngebruik.

Samenwerking Martine Hokken, GGD en gemeente SLIEDRECHT - Danssport Educatie Centrum Martine gaat in januari starten met een programma voor kinderen met overgewicht. Dit programma gaat zij aanbieden in samenwerking met de GGD en de gemeente. ,,De komende weken gaan we dit programma promoten op alle scholen in Sliedrecht. We zijn vorige week gestart op de Henri Dunant school. We hopen dat heel veel kinderen deelnemen aan dit programma, omdat overgewicht een groot probleem is voor de toekomst.”

Martine Hokken wil overgewicht dus te lijf gaan, samen met de GGD en de gemeente. In de KidzFitClub moeten de jonge deelnemertjes de overtollige kilo’s de baas worden. ,,Kinderen bewegen te weinig en worden steeds dikker. Steeds meer ouders geven aan dat ze hieraan iets willen doen, maar ze weten niet precies hoe. Wat is gezonde voeding voor kids? Hoeveel calorieën moeten zij dagelijks tot zich nemen? Hoe weet je of je kids voldoende bewegen. Hoe stimuleer je ze om meer te bewegen en hoe kun je als ouder je kids coachen naar een gezonde leefstijl? En wat doe je als je kids te dik zijn? Al deze vragen komen aan bod tijdens deze cursus van de KidzFitClub. De KidzFitClub is een educatieve cursus, speciaal voor kinderen en hun ouders. Naast de educatieve lessen nemen de kids ook deel aan de speciale KidzFit lessen. De KidzFit lessen bestaan uit specifieke sport-, spel- en weerbaarheidstraining.

De meeste sportlessen voor kinderen bestaan voornamelijk uit spelletjes en zijn niet doelgericht. Om echt iets te bereiken is een gericht programma nodig en is betrokkenheid van één van de ouders essentieel”, aldus Hokken. De cursus is in principe voor alle ouders die willen leren hoe zij hun kids verantwoord kunnen begeleiden naar een gezonde leefstijl. ,,Dat maakt deze cursus bijzonder geschikt voor kids die bijvoorbeeld te dik zijn of aanleg hebben om dik te worden. De KidzFitClub lessen zijn afgestemd op kinderen van de basisschool.

De kinderen uit de groepen één tot en met vier van de Henri Dunant school hebben vorige week alvast kennis mogen maken met deze lessen en waren heel enthousiast. De komende week kunnen de kinderen van de groepen vijf tot en met acht ook deelnemen aan KidzFitlessen.

uVoor meer informatie over de KidzFitlessen en de KidzFitClub: www.danssportcentrummartine.nl of 06-52033542.

advertentie
advertentie