Huibers wil tweede Ark in Sliedrecht bouwen

Nieuws

SLIEDRECHT – Ruim twee keer zo groot wordt de tweede Ark van Johan Huibers. Maar veel verrassender is dat Sliedrecht het toneel zal zijn van dit immense project. In februari 2008 moet de bouw van deze Ark met de oorspronkelijke afmetingen uit de Bijbel al starten. Huibers verwacht tijdens de bouwperiode ruim 5000 bezoekers per dag.

Tijdens bouw 5000 bezoekers per dag verwacht

Door André Visser

De Volkerhaven, of ook wel Het Plaatje genoemd, moet de werf worden van de tweede en grote Ark van Johan Huibers. In het water naast de IHC loods wil hij de Ark gaan bouwen. Op dit moment voert Huibers nog onderhandelingen met 'de Amerikanen', zoals hij het zelf noemt. Vanuit Amerika laat hij namelijk 27 pontons aanrukken. Overigens lagen deze pontons korte tijd geleden al in Rotterdam.

'De Amerikanen'

,,Maar de Amerikanen trokken zicht terug. Ze wilden er meer voor vangen. Maar volgende week tekenen we een nieuw contract”, licht Huibers toe. Eind januari moeten de pontons in de haven van Rotterdam liggen om vervolgens direct naar Sliedrecht te komen. Begin februari moet de bouw van de grote Ark dan starten. ,,Mondeling is ons de vergunning toegezegd”, aldus Huibers.

Burgemeester M.C. Boevée bevestigt dat de gemeente mee wil werken aan een vergunningverlening. “Huibers is met dit idee bij ons gekomen. Ik ben dus aan het kijken of we daar een overeenkomst op kunnen sluiten.” Omdat er ook al langer plannen zijn om het gebied te ontwikkelen met een clustering van watergebonden bedrijven, houdt Boevée wel een slag om de arm. “Ik kan niet garanderen dat de volledige afbouw mogelijk is. Maar voorlopig maken we een overeenkomst voor een half jaar. Daarna kijken we per maand of half jaar verder.”

Dubbele afmetingen

De afmetingen van de nieuw te bouwen ark zijn ruim het dubbele van de huidige replica. De grote ark moet 176 meter lang worden, 28,5 meter breed en 20 meter hoog. Huibers licht zijn plannen toe: “We beginnen met de eerste verdieping. Dan varen we naar Keulen om de ark daar open te stellen voor publiek. Daarna varen we terug naar Sliedrecht en bouwen de tweede verdieping. Ten slotte varen we naar Amsterdam en daar bouwen we de derde verdieping.” Maar het kan ook nog heel anders lopen, geeft Huibers aan: “Als het zo’n groot succes wordt, blijven we misschien wel liggen. Je weet maar nooit.”

Waarom wil Huibers de ark in Sliedrecht gaan bouwen? “Het enthousiasme van de mensen hier is geweldig. De mensen hier uit de regio willen zich voor 100 procent inzetten.” Bouwde Johan Huibers de eerste ark bijna helemaal alleen. Bij de grote ark zal hij met vrijwilligers gaan werken. Zo’n 50 vrijwilligers op een zaterdag, stelt hij zich voor. “Ik kan doordeweeks het werk voorbereiden. Als iedere vrijwilliger op een zaterdag tien balken versjouwt, zijn dan 500 balken”, rekent Huibers enthousiast voor. Hij zelf wil zijn aandacht verdelen tussen het bouwen van de nieuwe ark, het aanwezig zijn op de ‘kleine’ ark en niet te vergeten zijn werk voor zijn eigen aannemingsbedrijf.

Publiciteit

Huibers is zich ervan bewust dat dit megaproject enorme publiciteit zal trekken. “Ik stel me zo’n vijf- tot zesduizend mensen per dag voor. In het winterseizoen dan. In de zomer nog wel het dubbele.” Naast bezoekers verwacht hij, evenals in Schagen waar hij zijn eerste ark bouwde, pers te ontvangen vanuit de hele wereld. ,,Zijn er eigenlijk wel hotels in Sliedrecht?”, vraagt hij onverwacht?

Burgemeester Boevée verwacht geen problemen met de toestroom van mensen. ,,Ach, dan passen we daar toch een mouw aan. Op steenworp afstand hebben we in Papendrecht een hotel.”

Baggermuseum

De bouw van de ark zal vanaf het terrein van het Baggermuseum te zien zijn. ,,Het Baggermuseum heeft daar dus ook voordeel bij”, geeft Huibers aan. De burgemeester is enthousiast over de publiciteit die dit met zich meebrengt. “Ik was enthousiast om dit te onderzoeken en ik blijf daar enthousiast over. Je zet Sliedrecht hiermee op de kaart. Als wij ons bij de wereldpers vanuit de baggerhistorie en vanuit de huidige watergebonden werkgelegenheid en het Maritieme kunnen profileren, vind ik dat uitstekend.”

Terugkijken

Terugkijkend op de afgelopen zeven weken in Sliedrecht, is Huibers enorm positief. Ruim 30.000 mensen brachten een bezoek aan de ark. Dat is gemiddeld bijna 800 mensen per dag. Iedere zaterdag werden dat er meer. Afgelopen zaterdag stond bij sluitingstijd het bezoekersaantal op ruim 3200 mensen. Met name aanstaande zaterdag, de laatste zaterdag dat de ark nog in Sliedrecht ligt, verwacht Huibers een topdag qua bezoekersaantal. Huibers: “Mensen vinden het fantastisch. “Bedankt dat je dit gedaan hebt”, zeggen ze.”

Walt Disney

Terugkijkend op het stopzetten van de Walt Disney film, vindt Huibers dat dat een goede stap is geweest. “Ik sprak pas nog iemand, heel ergens anders vandaan, die zei: “Het is goed dat je dat gedaan hebt. Met deze film werd het zo’n sprookje.” En een sprookje is het niet volgens Huibers. “Ik maak me dan ook zorgen. Mijn doel met deze ark is dat mensen de Bijbel (weer) gaan lezen. Daarnaast wil ik ze prikkelen. Ik deel speldenprikken uit, zodat mensen gaan denken: Het zou toch niet waar zijn?”

Overstroming

Huibers gelooft dat er opnieuw een overstroming komt: “Er komt een plaatselijke vloed. Ik heb dat niet voor niets gedroomd. Als we niets aan onze dijken doen, duurt dat geen tien jaar meer. Daar maak ik me erg zorgen over. Onze dijken in Noord-Holland stellen niets voor. We hebben zelfs al brieven thuis gekregen met een evacuatieplan. Daarmee sturen ze mensen de weg op, net als bij New Orleans. Maar op de rijksweg sta je vast. Dat is gek natuurlijk. Ga je de weg op, dan verzuip je zeker.”

Huibers gelooft niet dat zijn ark net als in het bijbelverhaal dan een toevluchtsoord wordt. “Nee, mensen moeten thuis blijven. Maar ik hoop dat mensen gaan nadenken. Dat ze de Bijbel weer gaan lezen. Daar droom ik van.”

advertentie
advertentie