Vijf jaar geëist tegen overvaller ‘Ome Kees’

Nieuws

DORDRECHT - Tegen de 29-jarige Pool A. D. die op 5 september het BP-benzinestation van ‘Ome Kees’ bij Wijngaarden heeft overvallen, is voor de Dordtse rechtbank een celstraf van vijf jaar geëist. Behalve deze gewapende overval moest de man zich dinsdag 11 december verantwoorden voor twee overvallen op hetzelfde benzinestation in Mijnsheerenland en een diefstal met geweld van een auto. Geen van de delicten werden door D. ontkend. Daarnaast vroegen de verschillende slachtoffers in totaal ruim €13.000 aan schadevergoeding.

Uit de verklaringen van de twee medewerksters van de tankstations, bleek dat vooral de overval in Wijngaarden een enorme impact op het slachtoffer heeft gehad. De overvaller bedreigde caissière daar met een groot mes en bond haar handen met tape op haar rug. Een inbraak tijdens een vakantie, korte tijd later, was de druppel. De vrouw, die zei voorheen ‘een bezige bij’ te zijn, kon het emotioneel niet meer bolwerken. Sinds de overval heeft ze niet meer gewerkt. Pas over een maand of vier hoopt ze opnieuw aan de slag te kunnen gaan. Ze verklaarde hem nooit te kunnen vergeven. Hoewel de caissière van het tankstation in Mijnsheerenland zowel op 7 als 12 september werd overvallen, toonde zij zich mild. Ze sprak de hoop uit dat D. iets geleerd heeft en van zijn heroïneverslaving af zal komen.

Deze verslaving bleek een belangrijke oorzaak van het als een ‘kaartenhuis instorten’ van het sociale leven van de verdachte. Na het verlies van zijn baan en het vertrek van partner en zoontje terug naar Polen ging het snel bergafwaarts. Toen D. tevergeefs bij twee hulpverleningsinstanties aanklopte, vanwege het ontbreken van een verzekering, raakte hij op drift. Zijn gewelddadige ontsporing eindigde op 13 september met een spectaculaire achtervolging. De achtervolging begon toen een attente pomphouder en zijn zoon uit Nieuw-Beijerland hem herkenden. Er volgden wildwest taferelen waarbij D. de pomphouder, na een botsing en onder bedreiging van een hakmes, zijn jeep afhandig maakte. De Pool verklaarde dinsdag spijt te hebben en zich te schamen. Uitspraak: 21 december.

advertentie
advertentie