Merwede-Lingelijn: treinen rijden

Nieuws

SLIEDRECHT / GORINCHEM - Opluchting alom op de Merwede-Lingelijn; de treinen rijden gewoon. Vorige week dreigde Arriva de toegangsovereenkomst met ProRail niet te tekenen uit onvrede met de concreetheid van de toezeggingen van spoorbeheerder ProRail. Had Arriva de overeenkomst daadwerkelijk niet getekend dan mocht de vervoerder niet meer rijden vanaf maandag 10 december . Er volgde intensief overleg op hoog niveau. Dit resulteerde vrijdag 7 december aan het einde van de dag in het bericht dat de partijen alsnog tot overeenstemming waren gekomen. Volgens Arriva bevat het contract concrete afspraken over verbeteringen aan het spoor en van de faciliteiten.

Wel onvrede over nieuwe dienstregeling

De treinen rijden dus. Volgens de nieuwe dienstregeling, dat wel. In de ochtenden is er weinig veranderd. In de avonden des te meer. Rampzalig noemt de gemeente Gorinchem de wijzigingen. De treinreizigers op het station in Gorinchem waren maandag niet veel lovender.

,,Overdag gaat het allemaal wel. Tenminste als er geen werkzaamheden zijn. Maar 's avonds is het een ramp. Er is geen enkel continuïteit. De ene week rijdt er wel een trein, maar het kan zo maar zijn dat deze de week daarop weer niet rijdt. Ik heb de dienstregeling maar in mijn tas gestopt, want ik vrees dat ik hem er vaak bij zal moeten pakken om even te spieken", aldus Marleen die dagelijks met de trein naar haar werk in Dordrecht gaat.

Ook Sandra uit Arkel is niet te spreken over de nieuwe dienstregeling. Ik werk op De Merwebolder in Sliedrecht en ga altijd met de trein. Tot zondag zonder problemen, maar met dit nieuwe rooster kan ik op woensdag geen late dienst meer draaien. Het rooster voor deze maand is al gemaakt dus dat betekent heel veel gedoe voor mij en mijn collega's."

De gewijzigde treintijden en de uitgevallen treinritten hebben te maken met onderhoudswerkzaamheden die Prorail aan het spoor verricht. Laatste reismogelijkheid vanuit Geldermalsen naar Dordrecht is 22.09 uur. Vanuit Dordrecht is de laatste reismogelijkheid 22.07 uur, deze rijdt echter tot Gorinchem.

Het college van Gorinchem schreef vorige week een brief aan Prorail waarin zij haar ongenoegen uit over de gang van zaken. De gemeente is bang dat door deze praktijken de mensen weer 'vrolijk de auto in worden gejaagd'. ,,Dat ga je inderdaad wel krijgen zo en dan hebben we het nog niet eens over alle treinritten die in de loop van de tijd (tijdelijk) komen te vervallen vanwege werkzaamheden", aldus één van de vele studenten die dagelijks met de trein naar Rotterdam gaan.

Komend weekend is het al weer zover. Dan vervallen op zaterdag 15 december de laatste trein van Dordrecht naar Sliedrecht en de laatste drie treinen van Sliedrecht naar Dordrecht. ,,Ik wordt er soms een beetje moedeloos van en ik moet eerlijk zeggen dat ik sneller geneigd ben de auto te pakken."

Ook Reiziersvereniging Rover is niet te spreken over de nieuwe reistijden en heeft een klacht ingediend bij de NMa Vervoerkamer. Doordat de wettelijke regels voor consumenteninvloed hierbij niet zijn gevolgd, zijn de ingrepen in het spoorboekje volgens Rover op illegale wijze doorgedrukt. Rover wil herhaling hiervan voorkomen. Ook wil Rover, net als de gemeente Goinchem dat het onderhoudsschema opnieuw wordt bekeken, omdat nu niet vaststaat dat al het mogelijke is gedaan om de nadelige gevolgen voor de reizigers te beperken.

advertentie
advertentie