‘De hond wil voor jou dat potje goud vinden’

Nieuws

SLIEDRECHT - ,,De cursus is voor iedereen die meer wil dan Fikkie laten komen.” Hoewel Peter van Valen er niet de kost mee verdiend, daarvoor staat hij voor de klas, gaat zijn liefde voor honden verder dan een gewone hobby. Zodra Van Valen eenmaal begint met vertellen over wat hij zelf zijn ‘passie’ noemt, is hij nauwelijks te stoppen.

Met zijn eigen Australian Sheppards beoefent Peter van Valen verschillende takken van hondensport, zoals het speurhondenonderdeel. Positieve reacties van andere hondenbezitters waren voor Peter aanleiding om in zijn vrije tijd een cursus te beginnen. ,,We zijn eenvoudig begonnen met het zoeken van sleutels en het aanblaffen van een persoon. Het gaat erom dat je een combinatie gaat vormen met de hond. Een hond vindt het leuk om oefeningen te doen; die wil dat potje goud vinden voor zijn baasje. Er ontstaat een wisselwerking die niet gebaseert is op dwang. De opdrachten kunnen dus zonder duwen of trekken en verstrekken de relatie juist.”

Klikker

Tijdens de tweede cursus leert Peter de baasjes hoe zij hun hond met behulp van een klikker verschillende oefeningen kunnen laten doen. ,,Mijn cursus is gebaseerd op het zoekhonden basiscertificaat. Als je een hond de hoorn van de telefoon wilt laten oppakken, klik je telkens als de hond een stapje in de goede richting maakt. Eerst klik dus al als de hond alleen al naar de telefoon kijkt. Uiteindelijk klik en beloon je de hond met een brokje als de hond de telefoon bij je brengt. Het voordeel van de klikker is dat je die ene juiste seconde vastlegt. Je bent voortdurend aan het praten. Voor een hond is het daardoor moeilijk om dat exacte moment af te leiden aan de hand van iemands intonatie.”

‘Er gaat een wereld open’

Volgens Van Valen kunnen de oefeningen met vrijwel iedere hond in een bepaalde mate gedaan worden. ,,We leren de hond kleine voorwerpen te zoeken en om netjes mee te lopen. Of als je je hond gewoon beter wilt laten luisteren. Voor veel mensen gaat er een wereld open: ‘Dat kan mijn hond toch niet!’. Wel dus. Zo weten ook maar weinig mensen dat het voor een hond heel natuurlijk is om te speren op een verharde ondergrond. Ik raad mensen wel aan om niet meer dan één keer per week te komen trainen. De rest van de week kan er geoefend worden. Als je het vaker doet, kan het een hond teveel belasten.”

Op het terrein van de Control Techniques demonstreren Peters honden Bosco en Katie het één en ander. Als een speer schiet Bosco er vandoor richting Peter, die in de schaduw tegen het kantoor aan staat. De hond blaft en gaat keurig opzitten. Peter klikt, pakt een brokje en de hond ontspant. Vol enthousiasme storten de honden zich op de ene na de andere opdracht. Een sleutel in het gras is in een mum van tijd teruggebracht. De honden blijven blaffend op een jerrycan staan, totdat Peter de klikker gebruikt. Het enige dat de honden niet graag lijken te doen, is teruggaan in de auto.

u Info: Peter van Valen, 06 - 50230744 of via info@kyarasearch.nl.

advertentie
advertentie