Bandell prima pleitbezorger

31 januari 2008 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Ik ga zo naar een verjaardag en daar zitten twintig Sliedrechters. Wat kan ik ze nu eigenlijk vertellen dat het voordeel van de Drechtsteden voor Sliedrecht is?” De vraag van Timo Pauw, namens Pro Sliedrecht, staat symbool voor de scepsis die er bij een deel van de Sliedrechtse gemeenteraad lijkt te heersen ten opzichte van samenwerking in Drechtstedenverband. Woensdag 23 januari bezocht een afvaardiging van het Drechtstedenbestuur de Sliedrechtse raad. Onder leiding van Ronald Bandell, de voorzitter van het Drechtstedenbestuur, werd een toelichting gegeven op de stand van zaken. Sliedrechtse raadsleden stelden kritische vragen en op zijn beurt deed het Drechtstedenbestuur er alles aan om twijfel over het samenwerkingsverband weg te nemen.

Raad toont waardering voor bezoek bestuur

Het bezoek van het Drechtstedenbestuur had met name de versterking van de relatie met de Sliedrechtse raad tot doel. Dankzij de persoonlijke aanwezigheid van leden van het Drechtstedenbestuur lijkt deze opzet te zijn geslaagd. Met name de door de wol geverfde bestuurder Bandell toonde zich deze avond een prima pleitbezorger voor de Drechtstedenzaak.

Bandell: ,,We moeten voorkomen dat de Drechtsteden een ver-van-mijn-bedshow wordt.” Om dit ook bij de inwoners bereiken en om de solidariteit tussen de deelnemende gemeenten te vergroten, zou Bandell graag regionale samenwerking op het gebied van televisie zien. Raadslid Pauw antwoordde voorzitter Bandell het volgende: ,,Ik zou u aanraden de verjaardag gezellig te houden. U op die verjaardag dan toch over politiek wilt praten dan zou ik vertellen dat we samen sterker staan. Als voorbeeld zou ik het Bureau Leerplicht noemen, dat gaat hartstikke goed.”

Netto-ontvanger

Burgemeester Boevée viel Bandell bij door het concrete financiële voordeel voor te rekenen: ,,Sliedrecht is netto ontvanger van de Drechtsteden. We hebben betalen 2,4 miljoen euro en ontvangen 4,2 miljoen euro.” Dit bedrag gaat naar verschillende projecten. De nieuwbouw van het Griendencollege wordt gerealiseerd met financiële steun vanuit de Drechtsteden en ook het nog te bouwen station Baanhoek-West.

Een van de belangrijkste punten van zorg bij de raadsleden heeft betrekking op de regierol en de zelfstandigheid van Sliedrecht. SGP/CU-fractievoorzitter Van Meeuwen: ,,Wat houdt je nu eigenlijk over aan regie over belangrijke zaken?” Voorzitter Bandell in reactie: ,,De aardigheid is dat het in alle vrijwilligheid gebeurt. De Drechtraad wordt gevoed door jullie. Als je een aantal zaken aan elkaar toevertrouwd, kun je meters maken. Wil je dat niet, dan doe je dat niet.” Daarnaast wees de voorzitter erop dat het regeerakkoord op dit punt helder is: gemeenten hoeven niet voor hun zelfstandigheid te vrezen. Toch werd ook duidelijk dat de genoemde vrijwilligheid zeer relatief is. Bandell: ,,De provincie heeft 45 miljoen toegezegd voor de regionale projecten Manden Maken 1 en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden (ROM-D). Invidueel was dat geld er niet gekomen.”

Relatieve vrijwilligheid

Bestuurslid Veerman zei het kernachtig: ,,Als we niet gezamenlijk optrekken, zitten we niet eens aan tafel.” Dit werd geïllustreerd door Sjoerd Veerman die er op wees dat de treinconcessie en de Waterbus er zonder gezamenlijk optrekken niet waren gekomen. Voorzitter Bandell benadrukte de verantwoordelijkheid van de raadsleden om de Drechtsteden te verkopen aan hun achterban: ,,Het moet geen propagandasituatie worden, maar we moeten wel achter genomen besluiten gaan staan.”

advertentie
advertentie