Lavooi: ‘Wij spreken samen één taal’

21 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Stichting VIOZ en het Da Vinci College waren de motoren achter het project. De cursussen werden gegeven in de Moskee en in het gebouw van de ijsclub. De gemeente Sliedrecht startte 72 trajecten, waarvan één deelnemer gestopt is wegens verhuizing naar Engeland. Ook de twee cursisten uit Graafstroom sloten het traject succesvol af. Volgens Yüksel Savasli, projectleider van VIOZ, deden er 70 vrouwen en vier mannen afkomstig uit landen over de gehele wereld mee: Soedan, Turkije, Afghanistan, Marokko, China, Irak, Congo, Equador, Roemenië, Thailand, Sri Lanka, Libanon, Angola, Sierra Leone en Filippijnen. ,,Dit zijn, met de Nederlandse mensen onder ons meegerekend, 16 nationaliteiten en dat kan allemaal zonder problemen in één ruimte. Geweldig!” Yüksel licht toe dat aan het project zowel werkenden, opvoeders als werklozen hebben deelgenomen. “Bijna alle werkenden (in dit geval met name vrouwen) kwamen na een dag werken, de zorgtaken en het kookritueel thuis heel trouw twee avonden per week naar school.” De opvoeders gingen drie dagdelen per week naar taallessen van het Da Vinci en de meesten volgden een training bij VIOZ waarbij informatie over allerlei thema’s werd gegeven en praktijkoefeningen in het Nederlands werden gedaan. Een aantal werkzoekenden heeft nog als extra een sollicitatietraining en computervaardigheden gevolgd.

Oudkomers ontvangen certificaten SLIEDRECHT – Johan Lavooi reikte maandagavond 18 februari inburgeringcertificaten uit. ,,Dit is voor ons als gemeentebestuur reden voor een feestje”, aldus de wethouder. Een kleurrijk gezelschap had gehoor gegeven aan de uitnodiging om naar De Reling te komen. De oudkomers (mensen die in dit geval tussen de drie en drieëndertig jaar in Nederland wonen) volgden op vrijwillige basis het project om hun deelname aan de Nederlandse samenleving gemakkelijker te laten verlopen.

Door Margreet Strijker

Omdat de wethouder bang was dat zijn toespraak te langdradig zou worden als hij iedereen persoonlijk toe zou spreken, kregen de oudkomers dit ‘woordje’ op schrift met het certificaat mee. Lavooi wilde echter toch een paar dingen tot de aanwezigen zeggen: ,,Het is heel bijzonder voor ons dat de opkomst vanavond zo groot is en dat zoveel nationaliteiten vertegenwoordigd zijn. Als gemeentebestuur willen wij ervoor zorgen dat u zich thuis voelt in Sliedrecht. U bent zeer welkom, maar het is ook heel plezierig dat u de moeite heeft genomen de taal te leren. We weten dat het Nederlands heel moeilijk is. Toch zijn we zo eigenwijs dat we willen dat iedereen het spreekt. We zijn met elkaar een veelkleurig volk met heel veel verschillende gewoonten. Wél spreken we samen één taal. Met dit certificaat bent u er nog niet, maar het is een mooi begin.”

Na de ondertekening en een groepsfoto liet het gezelschap van deelnemers, partners en kinderen en vertegenwoordigers van gemeente, politiek, VIOZ en Da Vinci zich de oosterse hapjes goed smaken.

advertentie
advertentie