Onduidelijkheid over Merwedezone

20 maart 2008 om 00:00 Nieuws

REGIO – Is onze polder niet groen genoeg? Wat moet er exact mee gebeuren? Wie neemt straks de regie in handen? Waar komen de financiën vandaan? Dat er iets zal veranderen met het landschap staat vast. Alle betrokken partijen zijn in ieder geval voorstander van handhaving van het Groene Hart. Deze vragen en conclusies kwamen naar voren tijdens het regionale debat over de Transformatie van de Merwedezone.

Door David J. Korevaar

In Den Haag noemen ze het verrommeling van het landschap. Hier een boerderij, daar een kerk en elders weer woningen. Is dat eigenlijk wel onordelijk? Is het niet een normaal beeld van de Nederlandse polders? Vorige week vond in Partycentrum De Lockhorst in Sliedrecht een debat plaats tussen bestuurders, betrokkenen en belangstellenden uit de regio. Met het Ontwerp Transformatievisie Merwedezone is een stap gezet om tot een integraal plan te komen. Dhr. Koen, burgemeester van Zederik en voorzitter van het Woerdens Beraad (Overlegorgaan van vertegenwoordigers van de zes intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in het Groene Hart, red.), liet ook zijn mening horen op de debatavond: ,,Ik vind dat de overheid de touwtjes in handen moet nemen wat betreft de invulling van dit gebied. Mijn grootste zorg nu is dat de provincie en overheid zich terugtrekken. Negenenvijftig gemeenten in het gebied hebben allemaal een deeloplossing. Je moet vanuit een heel sterke overtuiging spreken. Er wonen in het Groene Hart zeshonderdduizend mensen. Het is dus van groot belang duidelijkheid te scheppen. Verrommeling is gevolg van slecht overheidsbeleid.”

Volgens Cor de Jong, wethouder uit Hardinxveld-Giessendam, is er onterecht veel kritiek richting de provincie. Er is volgens hem juist gekozen voor discussie. Wel erkent hij dat er meer samenhang tussen de partijen moet komen over de visies. Teus de Wit sprak namens de agrariërs: ,,De ontwikkeling gaat over de rug van de boeren. Luistert men wel naar ons? We hebben al heel veel water en natuur. Wat de overheid wil met de Natte As is volgens ons niet te realiseren. Bovendien geeft de Landbouweffectenrapportage aan dat onze bedrijven het nu uitstekend doen. De jonge generatie boeren is van plan te investeren in hun bedrijf. Dan kunnen en mogen we geen grasland verliezen ten behoeve van een moerasstrook.”

De Merwedezone strekt zich uit van Alblasserdam tot aan Gorinchem. Gemeenten, regio’s, het Waterschap en de provincie hebben gezamenlijk een visie, of zouden die moeten hebben, op hoe de Merwedezone zich de komende jaren moet ontwikkelen. In het gebied is sprake van verstedelijking, maar er zijn ruimtes met groen en water. Plannen voor een veranderende waterhuishouding, behoefte aan meer natuur en recreatie en verbetering van het wegennet moeten goed op elkaar worden afgestemd om te voorkomen dat landschappelijke en cultuurhistorische waarden verloren gaan. Verder wil het Waterschap de Schoonwater As realiseren. Deze moet vanaf de Binnengiessen gaan lopen tot aan Papendrecht.

advertentie
advertentie