Actiecomité geeft de strijd niet op

20 maart 2008 om 00:00 Nieuws

In elk geval heeft hij mee dat de gemeenteraad van Graafstroom vorige maand unaniem het MER-rapport heeft afgewezen omdat de aangedragen alternatieve locaties onvoldoende zijn onderzocht. Dat waren er niet minder dan zeventien. Desondanks hield Gasunie gewoon vast aan haar voorkeur voor Wijngaarden. ,,Kennelijk hebben ze er helemaal geen rekening mee gehouden dat er alternatieven zouden worden aangedragen en het lijkt er dan ook op dat aan Arcadis overhaast de opdracht is gegeven om al deze alternatieven te verwerpen in de MER-rapportage. De bezwaren die zij heeft tegen de alternatieven bij Papendrecht en ten zuiden van Rotterdam worden volkomen willekeurig weggeschreven”, aldus De Knegt.

WIJNGAARDEN - Ook al heeft het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland zich inmiddels nadrukkelijk achter het plan van de Gasunie opgesteld voor de bouw van een gascompressorstation in Wijngaarden, voor het actiecomité ‘Wijngaarden Ontploft’ blijven er genoeg argumenten over om er vooralsnog van uit te gaan dat dit plan geen doorgang zal vinden. Woordvoerder mr. Carel de Knegt blijft dan ook even strijdvaardig als altijd en wil er niets van weten dat het waarschijnlijk een kwestie van tijd zal zijn dat het compressorstation hier toch zal worden gerealiseerd. Want het wil er bij hem en zijn medestrijders niet in dat het hier om belangen van hogere (nationale) orde zou gaan en dat dit de enige geschikte locatie zou zijn. Door Johan Heijkoop

Hij zegt dat het hem nog het meeste stoort dat Gasunie de alternatieven niet heeft verwerkt in de nieuw aan te leggen gasleiding tussen Maasvlakte en Wijngaarden, een onderdeel van het plan dat volgens hem slechts terloops wordt genoemd en ver onderbelicht blijft. Stuitend vindt hij het ook dat de door Wijngaarden Ontploft ingebrachte alternatieve locatie ‘Industriegebied Nieuwland bij Papendrecht’ door Gasunie als te klein wordt afgewimpeld. ,,Dat terwijl je over de A15 rijdend op een bij Schenk Tanktransport in Papendrecht geparkeerd staande oplegger in grote letters de reclametekst kunt lezen: Te koop: 90.000 m2 industriegrond, Industrieterrein Nieuwland. Schandalig, nietwaar?”

Ook heeft Gasunie volgens hem een nieuwe voorwaarde gevonden om alles buiten Wijngaarden als ‘onveilig’ te omschrijven. Om die reden zouden bijvoorbeeld de locaties bij de Sophia-spoortunnel niet deugen. ,,Maar dan is onze wedervraag hoe veilig Wijngaarden dan wel is?”, aldus De Knegt, die de conclusie trekt dat Gasunie hiermee automatisch de onveiligheid van een gascompressorstation aangeeft. Het wachten is nu op het aangepaste rapport waar de raad van Graafstroom vervolgens opnieuw haar oordeel over zal geven. Maar het gegeven dat Gedeputeerde Staten zich al bij voorbaat achter Gasunie heeft opgesteld wat betreft de door haar uitgesproken voorkeur, mits voldaan wordt aan een landschappelijk verantwoorde inpassing, voorspelt niet veel goeds.

Het lijkt erop dat de gemeenteraad van Graafstroom uiteindelijk toch door de bocht zal moeten. Volgens De Knegt zal dat echter niet gebeuren. Gezien de opstelling van alle politieke partijen én ook gezien de groeiende steun van buiten de gemeente. Eerst van diverse PvdA-fracties in omringende gemeenten en inmiddels ook van gemeentebesturen uit de regio. De gemeenteraad van Graafstroom is het eerste bevoegde gezag om de nodige bestemmingsplanwijziging voor de vestiging van het gasstation goed te keuren. Mocht de provincie van mening zijn dat het gasstation er toch moet komen, dan kan ze tot 30 juni een zogenaamde aanwijzing geven. ,,Daarna verandert de wet en kan de provincie in sommige gevallen rechtstreeks een bestemmingsplan bepalen”, legt De Knegt uit.

Hij verwacht niet dat het die kant opgaat. ,,Voor zover we het kunnen overzien wordt hierin namelijk ook Provinciale Staten gekend. Dan is het nog maar zeer de vraag of er een meerderheid voor te vinden is om in te gaan tegen het besluit van een democratisch gekozen instituut als de gemeenteraad. Zeker nu er zeventien alternatieven liggen.” Eraan toevoegend dat uit onderzoek is gebleken dat het maar heel weinig voorkomt dat de provincie gemeentes in dit soort situaties passeert. Hij zegt dat Wijngaarden Ontploft dan ook druk bezig is om de provinciale overheid van de nodige informatie te voorzien om tot een juiste afweging te komen.

advertentie
advertentie