Bouw Ark van Noach van start

27 maart 2008 om 00:00 Nieuws

Sliedrecht – 150 meter lang, 28 meter breed en 20 meter hoog. Dit zijn de afmetingen van de nieuwe ark van Noach. Achter de loods van IHC, op het zogenoemde Plaatje, liggen de pontons inmiddels klaar. Maar al is de bouw van de ark in Sliedrecht gestart, de afbouw zal waarschijnlijk elders plaatsvinden.

Door André Visser

Sommige Baanhoekbewoners of voorbijgangers zullen vorige week donderdag de pontons over de Merwede hebben zien aankomen. Grote gele bakken waarop het immense bouwwerk moet verrijzen. Tot september 2008 liggen ze op Het Plaatje voor anker. Daarna moet het gevaarte verkassen, vertelt burgemeester Martin C. Boevée. ,,Op korte termijn tekenen we een overeenkomst tussen ABB en IHC, met de gemeente als tussenpersoon voor toekomstige bedrijven. De overeenkomst geldt voor een half jaar; van 18 maart tot 18 september.” De periode van een half jaar heeft alles te maken met de ontwikkeling van Het Plaatje voor de clustering van watergebonden bedrijven. Deze ontwikkeling start oktober 2008. ,,De ontwikkeling van dit gebied mag niet gedupeerd worden. De bedrijven zijn hiermee gerustgesteld”, aldus Boevée. Overigens zoekt hij nog wel mee naar een andere plek, na september, in de regio Drechtsteden.

Johan Huibers, bouwer van de ark, is nog steeds enthousiast over de medewerking die hij ontvangt uit Sliedrecht, alhoewel hij het jammer vindt dat hij maar een half jaar krijgt. Toch is hij blij met medewerking van IHC en ABB. ,,Ik wil de bedrijven graag bedanken voor de mogelijkheid die ik van hen krijg om in ieder geval te beginnen.”

Wat de mogelijke toestroom van belangstellenden betreft, is burgemeester Boevée terughoudend: ,,Alleen vakmensen en deskundigen kunnen via overleg met de heer Huibers en het Baggermuseum een rondleiding krijgen.” Voor anderen is het terrein dus gesloten. Een verkeersopstopping op de Baanhoek verwacht Boevée niet. ,,Zo lang alleen de pontons er liggen, is er niet zoveel te zien.”

Ark wordt Catamaran

Huibers doet zijn werk al een tijd niet meer alleen. Marcel Kornet (20), een rasechte Sliedrechtenaar, coördineert veel van de bouwwerkzaamheden in Sliedrecht. ,,Zaterdag beginnen we. Op dit moment zijn we nog bezig met metingen om de pontons gekeurd te krijgen. Voorlopig zijn we dan bezig met het aan elkaar lassen ervan.” Volgens Kornet is dat een uitermate vakkundig proces dat door specialisten wordt uitgevoerd. Voorlopig worden de pontons in drie rijen van acht gelast. Uiteindelijk zal de middelste rij er tussenuit gehaald worden. ,,Hier zie je echter niets van”, zegt hij, ,,Alles wordt namelijk afgetimmerd.”

Kornet zal naar eigen zeggen nog wel even bezig zijn met coördineren: ,,Doordeweeks doen we het voorbereidingswerk, zodat we op de zaterdagen aan de slag kunnen met vrijwilligers. Ongeveer twintig mensen hebben zich inmiddels al aangemeld.” Belangstellenden kunnen zich opgeven om mee te werken via marcelkornet_arkvannoach@hotmail.com.

advertentie
advertentie