‘Ik wil gewoon uitsluitsel’

3 april 2008 om 00:00 Nieuws

Momenteel wordt de coffeeshop van Uysal wel gedoogd, maar een officiële vergunning heeft hij nog niet. Hierdoor kan er niet verbouwd worden en leeft de coffeeshopeigenaar in onzekerheid. ,,Ik zit in een tunnel, maar kan het licht niet zien. Ik heb plannen om veranderingen aan te brengen in de coffeeshop, maar zolang de gemeente geen uitspraak doet, kan ik niets doen.”

Coffeeshop-eigenaar pleit voor 1-optie SLIEDRECHT - Mag coffeeshop Drechtsteden blijven bestaan? Mogen jongeren jointjes blijven roken in Elektra? De gemeente buigt zich momenteel over deze vragen, zoals vorige week al in het Kompas te lezen was. Hüseyin Uysal, eigenaar van coffeeshop Drechtsteden, pleit in ieder geval voor het toestaan van de coffeeshop: ,,Het mag in de rest van Nederland, waarom zou het hier dan niet mogen?” Ook jongerencentrum Elektra pleit voor het toestaan van softdrugs. Het gemeentebestuur van Sliedrecht vergadert eind april uitgebreid over deze vraagstukken.

Door Hidde Middelweerd

Uysal is van mening dat het voor Sliedrecht van groot belang is om één controleerbaar verkooppunt te hebben. ,,Anders krijgt de gemeente een groot probleem.”, zegt hij. Als de coffeeshop verboden wordt, verplaatst de verkoop van softdrugs zich volgens hem naar de straat. Zo ontstaan er meerdere verkooppunten die niet meer controleerbaar zijn. ,,De dealers die op straat staan letten echt niet op de leeftijd van hun afnemers en verkopen ook gewoon harddrugs. In mijn coffeeshop wordt iedereen naar legitimatie gevraagd”, aldus de exploitant.

Coffeeshop Drechtsteden heeft een klandizie van ongeveer duizend man. Van zeshonderd klanten staan de gegevens geregistreerd bij Drechtsteden. De coffeeshop heeft daarnaast nog drie- tot vierhonderd klanten die niet geregistreerd willen worden. Dit klantenaantal groeit echter met de dag. ,,Ook voor deze mensen is het van groot belang dat de coffeeshop blijft bestaan. Maar wat de uitspraak ook mag zijn, ik respecteer de keuze van de gemeente. Ze doen gewoon hun werk.”

Ook Elektra komt ter sprake in de vergadering van de gemeente. Momenteel kunnen jongeren een jointje roken in de Elektra, maar de kans bestaat dat de gemeente dit gaat verbieden. In de kadernotitie over softdrugsbeleid stelde de gemeente dat het verbieden van softdrugs goed zou zijn voor het imago van Elektra. Davy Boogaard, voorzitter van het algemeen bestuur van Elektra, is het hier niet meer eens. ,,De gemeente heeft ongeveer honderd mensen een enquête laten invullen over het imago en bij slechts 3,6 procent waren de antwoorden gerelateerd aan softdrugs. Dus dat was niet eens per definitie negatief.”

Voor Boogaard bestaat er geen twijfel over het feit dat de coffeeshop moet worden toegestaan. ,,Ze controleren daar iedereen op leeftijd en de gemeente kan daar ook toezicht houden. Als de handel zich naar de straat verplaatst komen de afnemers alleen maar in aanraking met harddrugs.”

Ook het roken van jointjes in Elektra hoeft volgens Boogaard niet verboden te worden. De controle in Elektra is naar eigen zeggen goed geregeld. De jongerenwerkers houden altijd een oogje in het zeil en zijn actief bezig met drugspreventie. Er hebben zich volgens Boogaart ook nog nooit problemen voor gedaan wegens softdrugs. ,,Agressief gedrag wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van alcohol en harddrugs. Van softdrugs word je alleen maar rustig. En moeten we die jongeren gewoon de straat opsturen als het verboden wordt? Dat gaat alleen maar voor overlast zorgen.”

advertentie
advertentie