‘Vertrouwen terugwinnen’

24 april 2008 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Niemand vindt het leuk om een stortplaats in z’n achtertuin te hebben. Ik weet hoe heikel het onderwerp Derde Merwedehaven is. De kwestie gaat ons aan het hart. We hebben ook geen moeite met kritische vragen, maar de discussie moet wel op basis van feiten worden gevoerd.” Gedeputeerde Erik van Heijningen van de provincie Zuid-Holland wil dolgraag de ‘misverstanden over de stortplaats uit de wereld helpen’. In dit artikel geeft hij zijn visie op één van Sliedrecht’s heetste hangijzers.

Gedeputeerde baalt van fout 29in zaak ‘DMH’

Door Alex Monster

De geschiedenis

,,Het dossier Derde Merwedehaven is heel dik. Als oud-wethouder van de gemeente Dordrecht en gedeputeerde van de provincie ken ik alle ins en outs van de zaak. Bestuurders hebben jaren geleden het plan neergelegd om een stortplaats op die plek aan te leggen. In Sliedrecht is altijd verzet geweest tegen die plannen. Logisch, want niemand vindt het leuk om een stortplaats in zijn achtertuin te hebben. Mede door de tomeloze inzet van de gemeente Sliedrecht hebben we de afgelopen jaren veel winst kunnen boeken rond de Derde Merwedehaven. Zo is het aantal stankklachten aanzienlijk teruggebracht. We beseffen echter dat de kwestie altijd gevoelig zal blijven liggen. Aan de andere kant zijn we er als mensheid verantwoordelijk voor dat er afval is. We moeten het afval ergens kwijt.”

De communicatie

,,Wij - de provincie - werken aan een duurzame en eerlijke relatie met de gemeente en de Werkgroep Derde Merwedehaven. In een meerpartijenoverleg praat ik met burgemeester Boevée over de A15, de vaarwegen en natuurlijk de Derde Merwedehaven. De afgelopen tijd waren we op de goede weg. Daarom is het zo jammer dat wij in dit proces een cruciale fout hebben gemaakt. We hebben verzuimd de gemeente en de werkgroep tijdig te betrekken bij de plannen om de asbestmetingen te stoppen en het aantal stortfronten te verruimen (zie ook onze website www.kompassliedrecht.nl). Dat is een blunder en die hand steken wij in eigen boezem. Ik kan me heel goed voorstellen dat het vertrouwen van de gemeente en de werkgroep geschaad is. Het is aan ons om het vertrouwen terug te winnen.”

De gezondheidsgevaren

,,Aan de andere kant zeg ik: de discussie moet wel op basis van feiten en niet op basis van emoties worden gevoerd. Nadat het nieuws over het stopzetten van de asbestmetingen en het verruimen van de stortfronten naar buiten was gekomen, werd door enkelen met grof geschut geschoten. Dat doet wel eens pijn en daar heb ik geen moeite mee. Als de feiten maar wel worden genoemd.

Wij bagatelliseren de problemen niet, maar weten wel dat door het stopzetten van de asbestmetingen de volksgezondheid absoluut geen gevaar loopt. Die metingen werden namelijk verricht voor de werknemers en niet voor de burgers van Sliedrecht. Door veranderde Arbo-regels zijn die controles nu niet meer nodig. Klagen enkele Sliedrechters over gezondheidsklachten? Dat is dan een serieus vraagstuk. Je gezondheid is je grootste goed. Maar er is geen enkele onderbouwing dat dit te maken heeft met de Derde Merwedehaven. Als er een vraag leeft over het eventueel vrijkomen van asbestdeeltjes, dan kunnen we altijd praten over de mogelijkheden van metingen.”

De handhaving

,,We houden scherp in de gaten of de afvalberger (Delta, red.) zich aan de regels houdt. Als Delta dat niet doet, handhaven we en doen we zonodig aangifte. Zo heeft Delta onlangs nog een boete van 56.000 euro gehad omdat ze zich niet aan de afspraken hield in de kwestie rond de stortfronten. Ik begrijp dat het vreemd overkomt dat deze regels nu ‘ten gunste van’ de afvalberger te lijken worden veranderd. Hier zijn echter meerdere plausibele redenen voor. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfseconomische belangen. Delta moet het afval efficiënt opbergen.

Vergelijk het veranderen van de regels met een voorrangssituatie op een voorrangsweg. Als een automobilist voorrang neemt terwijl hij dit niet heeft, wordt hij bekeurd. Totdat de situatie ter plekke wordt aangepast en de weg een voorrangsweg is geworden. De automobilist heeft dan voorrang en wordt dan natuurlijk niet meer bekeurd. Ik weet dat Sliedrechters nuchtere mensen zijn die oog hebben voor bedrijfseconomische belangen én voor het milieu. Wij gaann de komende tijd met de gemeente en de Werkgroep in gesprek. We zullen proberen de kou uit de lucht te nemen en willen goede afspraken over de Derde Merwedehaven maken. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een afvalberging niet schadelijk is, mits goed vergund en gehandhaafd. Daar mag een ieder mij op afrekenen.”

advertentie
advertentie