Blote billetjes in het gras

24 april 2008 om 00:00 Nieuws

Het grijze en blauw beschilderde steengoed is gebakken in Duitsland in de omgeving van Keulen, waar de pottenbakkers de beste klei konden vinden. Deze rivierklei was uitermate geschikt, omdat het als gebakken steengoed zowel tegen kou als tegen hitte bestand was. Bovendien hield het geen geurtjes vast en kon waterdicht worden geglazuurd. De pottenbakkers brachten hun waren naar Keulen, waar het werd verscheept naar diverse landen. Ook naar Nederland, waar het over de Rijn en door binnenwateren, waar Nederland zo rijk aan is, naar diverse steden en dorpen werd vervoerd in speciale potschepen.

Tentoonstelling in Sliedrechts museum SLIEDRECHT - Op het eerste oog een pikante expositie in het Sliedrechts museum. Alléén de kenners van culinair genot denken bij ‘blote billetjes in het gras’ niet aan een fotoreportage in een blootblad. Zij weten dat dit een bekende winterkost uit een Keulse pot. En om deze potten draait de tentoonstelling in het museum.

Er werden het hele jaar diverse etenswaren in de potten bewaard. In de herfst kwamen de inmaakgroenten aan de beurt, zoals snijbonen, sperziebonen en zuurkool. Eén van de bekendste winterkost uit een Keulse pot is stamppot van zoute snijbonen, die met toevoeging van witte bonen wel ‘blote billetjes in het gras’ werd genoemd.

Overigens is één van de vitrines in het museum beschikbaar gesteld aan particulieren met een bijzondere verzameling. J.F. Teeuw-van der Plas heeft de vitrine gevuld met Keuls steengoed. Er staan achttiende eeuwse kannen en allerlei potten en kruiken van verschillende grootte uit de negentiende en twintigste eeuw. Haar verzameling bestaat uit honderden objecten, waar zij nu een deel van laat zien.

De totale verzameling is nog te zien tot eind mei.

advertentie
advertentie