‘De klanten komen wel weer terug’

26 juni 2008 om 00:00 Nieuws
SLIEDRECHT - Nicotinedampen, rokerige ruimtes en een overheersende sigarretengeur: op 1 juli is het over en uit met de sigaret in de horeca. In heel Nederland maken horecaondernemers zich op voor de rigoureuze veranderingen in hun branche en ook in deze regio bereiden cafés en restaurants zich voor op het rookverbod. Met wisselende gevoelens. ,,Klagen over sigarettenstank in een café is hetzelfde als bij Schiphol gaan wonen en dan klagen dat er elke vijf minuten een Boeiing voorbijkomt.’’ Door Jilke Tanis Voor veel rokers staat het bezoek aan een café gelijk aan gezelligheid, een biertje én een sigaret. Vanaf 1 juli zal dat beeld bijgesteld moeten worden: dan is het verboden een sigaret in café of restaurant op te steken. Een verandering waar niet alleen de klanten aan moeten wennen, maar die ook voor horecaondernemers een grote stap betekent. Uitbater Dennis van eetcafé De Brijhapper heeft nog geen voorbereidingen getroffen voor het aanstaande rookverbod. ,,Er veranderen steeds zoveel dingen. Als ik vandaag terrasverwarming aanleg, is de kans groot dat het morgen verboden wordt. Vanuit dat oogpunt wacht ik dan ook tot het allerlaatste moment met eventuele aanpassingen voor rokers.’’ Wat die aanpassingen zijn kan Dennis nog niet zeggen, al heeft hij beneden wel een zaaltje die in de toekomst misschien als rokersruimte besteed kan gaan worden. De ondernemer vindt het verbod een moeilijk punt. ,,Ik rook zelf niet, maar heb er geen last van als er wel gerookt wordt. Klagen over sigarettenstank in een café is hetzelfde als bij Schiphol gaan wonen en dan klagen dat er elke vijf minuten een Boeing voorbijkomt.’’ De uitbater vindt het goed dat het verbod niet alleen in cafés en restaurants toegepast wordt, maar in de gehele horecawereld. Hij ziet wel op tegen de te verwachten omzetvermindering. ,,In het begin zullen we het wel merken en zullen veel mensen toch wel wegblijven. Maar iedereen zal er aan moeten wennen en ik verwacht dat de klanten na een tijdje wel weer terug komen.’’ Het controleren zal volgens Dennis een groot probleem worden. ,,Ik moet politieagentje gaan spelen en dat vind ik helemaal niet leuk. Maar als er iemand in mijn zaak rookt, krijgt hij hooguit honderd euro boete, maar ik wel 1200. Het zou logischer zijn als dat andersom geregeld was.’’ Diezelfde mening is uitbater Paco Struijk toegedaan. De eigenaar van club Havana had net als Dennis liever gezien dat het rokers op roken aangepakt werden, in plaats van de uitbaters. Net als andere ondernemers is Struijk niet gelukkig met het verbod. ,,Maar aan het eind van het liedje verwacht ik wel dat de omzet weer hetzelfde zal zijn als het was voor het verbod kwam. Als er dan ook nog minder mensen zijn gaan roken, is het verbod wel goed geweest.’’ Club Havana heeft momenteel nog geen voorbereidingen getroffen om rokers op te vangen na 1 juli, maar door wat kleine aanpassingen kunnen rokers te zijner tijd toch gewoon in de club terecht. ,,We hebben een groot complex, dus er zijn wel wat stukken die ingedeeld kunnen worden als rokersruimte.’’ Omzetvermindering? De angst voor verlies van omzet door een rookverbod is niet helemaal ongegrond. Hoewel evenveel bronnen beweren dat het rookverbod juist een stimulans voor de horeca kan zijn doordat ze andere mensen aantrekken, zijn er ook geluiden dat de omzet in andere Europese landen door het rookverbod met zo’n 20 tot 30% gedaald is. Ook Horeca Nederland waarschuwt voor inkomstenvermindering, al is dat volgens de Stichting alleen de eerste maanden van toepassing. Ruben Bakker van restaurant Bellevue denkt dat het omzetverlies wel mee zal vallen. In de grote tuin die het restaurant bezit kunnen rokers alsnog een sigaret opsteken en ook aan de voorkant van het restaurant heeft Bakker zijn terras opgeknapt voor rokende bezoekers. De ondernemer is niet zozeer een tegenstander van het rookverbod, al vindt hij het jammer dat het verplicht wordt. ,,Het is de zoveelste regel die de horeca wordt opgelegd en daar ben ik niet voor.’’ Bakker denkt niet dat hij veel problemen met rokers hoeft te verwachten na 1 juli. ,,Iedereen weet het al lang van tevoren. Roken in het restaurant wordt een stuk lastiger omdat de asbakken natuurlijk van tafel zijn gehaald en mensen moeten toch érgens hun as kwijt.’’ Partycentrum De Lockhorst heeft momenteel ook nog geen rokersruimte voor rokende bezoekers. Horecamanager Arie van den Nieuwendijk geeft aan dat die er in de Lockhorst ook niet komt, al zal er in de braderie waarschijnlijk wel een overkapping of iets dergelijks komen om, ‘om rokers toch tegemoet te komen.’ De manager is net als Bakker niet blij met de manier waarop het rookverbod tot stand is gekomen. ,,Van de 25 werknemers die hier werken, roken er 13. Die hebben dus sowieso geen moeite met de rook. En als je in een kroeg 20 cafébezoekers op een rij zet, hebben evengoed 15 mensen geen problemen met roken in de horeca. Ik vind het daarom jammer dat deze regel er toch komt.’’ De omzetvermindering in het zalencentrum zal minder zijn dan in de brasserie, verwacht de ondernemer. ,,Uit cijfers bleek dat verwacht wordt dat er in de brasserie zo’n 44 procent omzetvermindering zal plaatsvinden, en in het zalencentrum 33 procent. Maar goed, ik moet eerst zien of dit ook echt zo zal zijn.’’ Een paar honderd meter verderop hanteert Restaurant De Heeren van Slydregt al langer een rookverbod. Bedrijfsleider Arris Hijkoop legt uit dat het restaurant vorig jaar begonnen is met deze maatregel. ,,We merkten dat mensen het waarderen als er niet gerookt wordt in het restaurant en toen we vorig jaar het restaurant een nieuwe inrichting gaven hebben we besloten vanaf die tijd roken in het restaurant niet meer toe te staan.’’ In de brasserie kan tot 1 juli nog wel gewoon gerookt worden, daarna kunnen rokers een peuk opsteken op het terras. ,,We hebben een overdekt loungeterras, waar mensen lekker kunnen zitten.’’ Als niet-roker is Hijkoop best blij met het verbod, al vindt hij het wel wat overdreven dat de regel ook in cafés en kroegen gehanteerd wordt. Maar vooralsnog verwacht Hijkoop in zijn restaurant geen hinder van het verbod. ,,Wij hebben voldoende capaciteit om rokers op te vangen en daarom verwacht ik geen minder bezoekers of vermindering van inkomsten.’’ Net als zijn collega-ondernemers zal ook Hijkoop een fikse boete krijgen op het moment dat rokers betrapt worden in zijn zaak. De laatste tijd zijn zo’n 280 inspecteurs opgeleid om na 1 juli de horeca te gaan controleren. De eerste keer dat zo’n inspecteur iemand betrapt in een zaak, krijgt de ondernemer een boete van 300 euro. De tweede keer is dit 600 euro, daarna 1200 euro en bij een vierde betrapping betaalt een uitbater maar liefst 2400 euro. Voor de roker zal het een iets minder duur peukje zijn: zijn boete zal rond de honderd euro liggen. Voor de Sliedrechtse ondernemers rest de taak dus de komende tijd extra alert te zijn en rokers zullen voortaan buiten een peuk op moeten gaan steken. Óf misschien is het een idee om van de sigaret over te stappen op de waterpijp: die mag namelijk na 1 juli nog gewoon opgestoken worden in cafés en restaurants. Het kan nog even: een sigaretje roken in de plaatselijke horeca. Deze bezoekers van club Havana genieten van hun peuk. Restaurant Bellevue is klaar voor het rookverbod.
advertentie
advertentie