Boevée: 'Erkenning en waardering staan centraal'

30 juni 2008 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Sliedrecht haakte zaterdag voor de derde keer in op de landelijke veteranendag. Ruim 70 veteranen of weduwen met hun partners en familie gaven gehoor aan de uitnodiging voor de sfeervolle, gezellige en soms ontroerende middag, die deze keer in Restaurant SeniJoor in Overslydrecht gehouden werd. Ook een flinke groep andere belangstellenden, waaronder raadsleden en vertegenwoordigers van Stichting Comité 4 en 5 mei, Remember September, Kringloopwinkel en Bibliotheek woonde het programma bij.

Door Margreet Strijker

Het doel van Veteranendag Sliedrecht is: ,,Op vele manieren stilstaan bij de inzet van Nederlandse militairen in het verleden, maar ook bij de activiteiten nu in vredesoperaties in verschillende delen van de wereld. Het is een dag voor herdenking en herinnering, maar ook voor een positief besef dat militairen namens ons allen, worden ingezet in dienst van de vrede.”

De middag wordt geopend met ‘Het verhaal van de kaarsen’: ,,Vrede, vertrouwen en liefde kunnen uitdoven, maar de vlam van hoop kan alle andere kaarsen weer aansteken." Burgemeester Boevée: ,,Met deze vier kaarsen is eigenlijk alles al gezegd, in welke volgorde je ze ook plaatst. Dit is geen herdenking, geen reünie maar een extra cadeau voor alle veteranen. Erkenning en waardering staan centraal. Ervaringen uitwisselen ook. Je zou het kunnen zien als een soort platform waar jullie de gelegenheid krijgen om te delen, wat je met elkaar wilt delen.”

Na twee minuten stilte wordt onder begeleiding van twee trompettisten het Wilhelmus gezongen. Na de declamatie van een bijzonder gedicht over een oud strijder, geschreven door een veteraan uit Korea, houdt Pierre van Goolen (46) een indrukwekkende voordracht over zijn tijd in voormalig Joegoslavië. De prachtige beelden van besneeuwde berglandschappen illustreren de heftige belevenissen van de genie, die in de ijselijke kou (-15 graden met windkracht 8) tussen soms wel zeven verschillende strijdende partijen door kwartier moesten maken voor de troepen. En van de besneeuwde bergwegen af geraakte legervoertuigen weer omhoog getakeld moest zien te krijgen. ,,Gelukkig waren er ondanks de vele ongelukken nooit persoonlijke verliezen. De anderen noemden ons niet voor niets de Lucky Dutch.”

Behalve van koffie, petitfours, drankjes, hapjes en het contact met elkaar konden de aanwezigen ook nog genieten van een film over de veteranendag 2007. Op de tafels zijn kleurige potloodtekeningen te bewonderen, waarop het soldatenleven in den vreemde uitgebeeld is, van C. Visser, een 80-jarige veteraan uit Nederlands Indië.

Halverwege de middag overhandigt de burgemeester namens de Stichting Kringloopcentrum een serie van 19 bijzondere boeken aan Eddy Olthof van de Sliedrechtse bibliotheek. De boeken die de gehele Nederlands Indische periode omvatten zijn geschreven door de onlangs overleden veteraan A.P. de Graaf. Olthof: ,,We zijn heel blij met deze boeken die goed bij onze Sliedrechtse collectie passen. Nu blijft dit bijzondere stuk historie bewaard en kan iedereen er kennis van nemen.”

advertentie
advertentie