‘De wereld inspireren met United by Music’

14 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

REGIO - Een groep van twintig personen gaat proberen de wereld te inspireren met de formule van United by Music: Een muzikaal project opgezet voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in combinatie met soms hardnekkige gedragsproblematiek. De groep zingt de blues met een professionele liveband, maakt het publiek enthousiast met hun swingende liveshow en heeft nu al een indrukwekkende c.v. opgebouwd binnen de muziekbusiness. Onder hen ook twee inwoners van Sliedrecht, Danitsa van Son en Ovidiu van den Berg. Danita heeft haar plaats gevonden in de band en Ovidiu is inmiddels al onmisbaar bevonden in zijn rol als geluidstechnicus.

De internationale organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking (IASSID) is het organisatiebrein achter het wereldcongres in Kaapstad. Ruim tweeduizend wetenschappers worden verwacht die een week lang workshops en lezingen zullen volgen. Op het programma van United by Music staan onder meer een lunchbijeenkomst, een workshop, live optredens als ontspanning en live optredens in de hotels waar de congresgangers verblijven. United by Music heeft zich ten doel gesteld de deskundigen op het gebied van verstandelijke gehandicaptenzorg te laten zien dat met de opzet van deze groep het gedrag, de omgang met en het welzijn van licht verstandelijk gehandicapte jongeren aanzienlijk kan verbeteren. Voorzitter Joris van Wijngaarden van United by Music vertelt: “De artiesten zijn nu al bijna drie jaar betrokken bij het muziekspektakel. Zij oefenen wekelijks disciplinair onder begeleiding en krijgen individueel zangles. Ze zingen de blues en dat is voor hen geen alledaagse kost. Om iets te willen bereiken, zullen zij ook daadwerkelijk hard moeten werken.”

Half juni 2008 werd er een tour gestart met 26 shows door Nederland en België. “Bezoekers werden aangenaam verrast. Niemand had verwacht dat een dergelijke hoge kwaliteit gehaald zou worden.” vervolgt Van Wijngaarden. “Het afsluitende optreden op het Big Rivers Festival in Dordrecht vormde een hoogtepunt. Een bomvol Scheffersplein trotseerde de regen om toch maar niets van de show te missen. De paraplu’s gingen de lucht in, maar niemand vertrok.”

De Afrikaanse reis van United by Music naar Kaapstad is in woord en beeld te volgen op de website www.unitedbymusic.nl.

advertentie
advertentie